Saudijska princeza optužena za trgovinu ljudima

Princezi Alajban je određena kaucija od 5 miliona dolara nakon što je optužena za držanje kenijske državljanke protiv njene volje. Uhapšena je nakon što je Kenijka pobjegla iz njene kuće
81 pregleda 1 komentar(a)
Mešael Alajban, princeza, Foto: Abcnews.com
Mešael Alajban, princeza, Foto: Abcnews.com
Ažurirano: 11.07.2013. 09:57h

Saudijska princeza Mešael Alajban (42) optužena je za trafiking i mogla bi da bude kažnjena sa 12 godina zatvora, nakon što je navodno držala 30-godišnju Kenijku, kojoj je oduzela pasoš, u svom stanu u Orandž Kauntiju u Kaliforniji.

Princezi Alajban je određena kaucija od pet miliona dolara nakon što je optužena za držanje kenijske državljanke protiv njene volje. Uhapšena je nakon što je Kenijka pobjegla iz njene kuće, utrčala u autobus i jednom od putnika rekla da je bila žrtva trgovine ljudima.

Putnik joj je pomogao da kontaktira policiju, koja je u princezinom domu pronašla još četvoro sluga sa Filipina, navodno u istom stanju kao i 30-godišnja Kenijka. Ona je bila unajmljena putem agencije u Keniji u martu prošle godine, a pasoš joj je Alajban oduzela čim je stigla u Saudijsku Arabiju. Alajban je udata za člana porodice Al Saud, vladajuće porodice u Saudijskoj Arabiji, princa Abdula Rahmana bin Nasera bin Abdulaziza al Sauda.

Policija navodi da je porodica princeze Alajban u SAD stigla u maju, zajedno sa Kenijkom i još četiri žene sa Filipina.

Saudijski konzulat u Los Anđelesu platio je kauciju za Alajban, kojoj je određeno da nosi uređaj za praćenje, kako ne bi pobjegla iz zemlje.

"Ovdje se ne radi o problemima sa ugovorom, već o držanju nekoga u zarobljeništvu i protiv njegove volje", rekao je Toni Rakaukas, okružni tužilac Orandž Kauntija.

Alajban se nije pojavila na sudu. Njen advokat Pol Mejer je rekao da je riječ o svađi zbog ugovora i da njegovoj štićenici nije trebala biti dodijeljena tolika kaucija samo zato što je bogata.

Žrtva je neprekidno radila za princezinu porodicu, kuvala, čistila i brinula o djeci. Obećana joj je plata od 1.600 dolara, ali je primala samo 200 dolara, naveo je Dejvid Magard, šef policije.

Kenijka je u inostranstvu radila kako bi platila liječenje za bolesnu ćerku. Alajban je njen i pasoše četiri druge žene držala zaključane u sefu otkako su stigli u SAD. Ostale žene dobrovoljno su napustile princezin dom kada je policija stigla. Insistirale su na tome da su bile slobodne i nikakve optužbe nisu podignute u njihovom slučaju.

Bonus video: