SAD: Bostonski bombaš suočen sa smrtnom kaznom

Carnajev će se suočiti sa trideset tačaka optužbe, među kojima je optužba za ubistvo četiri lica, među kojima je najmlađa žrtva imala osam godina.
2 komentar(a)
Džohar Carnajev, Foto: Theweek.com
Džohar Carnajev, Foto: Theweek.com
Ažurirano: 10.07.2013. 10:54h

Džohar Carnajev, devetnaestogodišnjak optužen za bombaške napade na bostonskom maratonu 15. aprila, pojaviće se danas po prvi put na suđenju.

Kao optuženom za najveći napad u SAD još od 11. septembra 2001, prijeti mu smrtna kazna, prenosi "Foks njuz."

Mladom Čečenu sa američkim državljanstvom je ovo prvo pojavljivanje na sudu još otkako je pronađen ranjen u brodu u dvorištu kuće u Votertaunu.

Carnajev će se suočiti sa trideset tačaka optužbe, među kojima je optužba za ubistvo četiri lica, od kojih je najmlađa žrtva imala osam godina.

U sudnici se očekuje nezapamćena posjećenost, i u sudnicu je pozvano 260 ranjenih u napadu, od kojih će stotinjak njih i doći. Žrtve i porodice stradalih prisustvovaće ponovo na suđenu tek pri izricanju presude i kazne.

"Treba da ga zatvore i bace ključ," kazao je gradonačelnik Bostona Tom Menino, ubijeđen da će presuda biti osuđujuća.

Advokati odbrane pokušaće da dokažu da je Džohar bio pod uticajem starijeg brata Tamerlana koji je ustrijeljen u okršaju sa policijom koja je tragala za njim nakon napada.

U korist odbrane, međutim, ne ide rečenica koju je optuženi napisao kada su ga pronašli krvavog u brodu.

"Američka vlada ubija nevine civile. Ne mogu gledati kako takvo zlo prolazi nekažnjeno. Mi muslimani smo jedno tijelo. Povrijediš li jednog, povrijedio si sve nas. NE volim da ubijam nevine ljude i to je zabranjeno po Islamu, ali prestanite ubijati nevine ljude, pa ćemo i mi presati," napisao je tom prilikom Carnajev.

Tužioci smatraju da će se uz pomoć ovog dokaza utvrditi da Džohar nije bio pod uticajem brata i da je znao tačno šta namjerava da uradi.

Bonus video: