SAD razmatraju brže povlačenje vojske iz Avganistana

Obama je sve nezadovoljniji odnosima sa Karzaijem, nakon propalog pokušaja američke vlade da u Kataru pokrene mirovne razgovore sa talibanima.
1 komentar(a)
SAD helikopter, Avganistan, Foto: Reuters
SAD helikopter, Avganistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2013. 11:09h

Kako prenosi "Njujork tajms," SAD ozbiljno razmišljaju o ubrzanom povlačenju vojnih snaga iz Avganistana, zbog neslaganja američkog predsjednika Baraka Obame sa predsjednikom Avganistana Hamidom Karzaijem.

Vrlo je moguće da nakon 2014. godine u Avganistanu ne ostane nijedan američki vojnik, navodi se u tom listu, koji se poziva na nagovještaje američkih i evropskih zvaničnika.

Rojters navodi kako Obama želi vojno prisustvo SAD u Avganistanu okončati do kraja 2014. godine, a njegova administracija je u pregovorima sa Kabulom o mogućnosti da nakon 2014. u toj zemlji ostane samo mali broj američkih vojnika, sačinjen od oko osam hiljada pripadnika vojske..

Zvaničnici SAD nisu željeli da negiraju navode da je Obama sve nezadovoljniji odnosima sa Karzaijem, nakon propalog pokušaja američke vlade da u Kataru pokrene mirovne razgovore sa talibanima. Karzai je bio protiv tih pregovora, i prekinuo je pregovore o ostanku odredjenog broja američkih vojnika u Avganistanu poslije 2014. godine.

U cilju smanjenja napetosti između dviju država, predsjednici SAD i Avganistana razgovarali su preko video linka 27. juna, ali i taj pokušaj nije urodio plodom, stoji u izvještaju američkog dnevnog lista, koji se poziva na neimenovane zvaničnike.

Oni su dodali da je Karzai optužio SAD da pokušavaju da vode odvojene mirovne razgovore i sa talibanima i sa njihovim saveznicima u Pakistanu. Karzai smatra da bi tako njegova zemlja ostala izložena neprijateljima.

Za sad ne postoji zvanična odluka o tempu povlačenja američkih trupa iz Avganistana, niti je odlučeno koliko bi pripadnika vojske moglo da ostane u toj zemlji. Zvaničnici kažu da je cilj i dalje da se postigne bezbjedonosni dogovor na duže vrijeme.

Trenutno je izvjesno da će polovina od 68.000 američkih vojnika u Avganistanu napustiti zemlju do februara, a novoobučena avganistanska vojska i policija sve više preuzima vođstvo u održavanju bezbjednosti.

Avganistanska vojska i policija, koje su ove godine preuzele sprovođenje bezbjedonosnih operacija od NATO, u junu su izgubile 927 pripadnika.

Bonus video: