Kastro: Snoudena progone zbog ideala

Predsjednik Kube Raul Kastro pohvalio latinoameričke vlade koje su ponudile azil odbjeglom bivšem američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu
3 komentar(a)
Raul Kastro, Kuba, Foto: Rojters
Raul Kastro, Kuba, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.07.2013. 09:51h

Predsjednik Kube Raul Kastro pohvalio latinoameričke vlade koje su ponudile azil odbjeglom bivšem američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu.

Kastro, međutim, nije pomenuo da li će i zvanična Havana Snoudenu ponuditi utočište ili bezbjedan prelaz preko njene teritorije, što je ključno pitanje budući da bi mu bilo najlakše da sa moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" do Latinske Amerike stigne jednim od pet direktnih nedjeljnih letova ruskog "Aeroflota" za Havanu, prenijela je agencija AP.

Inače, Kastro je Snoudena u sinoćnjem govoru nazvao čovjekom progonjenim zbog svojih ideala.

Iz Havane bi taj bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) mogao da nastavi za Venecuelu, Boliviju ili Nikaragvu, koje su mu do sada ponudile utočište.

Nije poznato, uprkos pohvalama koje je Kastro u juče održanom govoru imao za Snoudena i zemlje koje su mu ponudile azil, da li će isto učiniti i Kuba, budući da time rizikuje da pokvari blago poboljšane odnose sa SAD, svojim sjevernim susjedima.

"Podržavamo prava Venecuele i svih zemalja u regionu da odobre azil onima koji su progonjeni zbog svojih ideala ili borbe za demokratska prava", rekao je Kastro u obraćanju u kubanskoj Skupštini.

Kastro je strogo osudio američke prijetnje ekonomskim sankcijama protiv država koje se odluče da pomognu Snoudenu. Takođe je žestoko kritikovao i incident sa avionom Eva Moralesa koji je zaustavljen u Evropi zbog sumnji da se u njemu nalazi Snouden.

"Ovi potezi pokazuju da živimo u svijetu u kojem moćnici misle da mogu da krše međunarodne zakone, ugrožavaju nacionalni suverenitet drugih zemalja i gaze po pravima građana", rekao je Kastro optužujući SAD za "filozofiju dominacije".

Lider Kube je istakao i da je njegova zemlja svjesna da je Snouden otkrio postojanje tajnih programa vlade SAD za nadzor. On je dodao da je Kuba, kao dugogodišnji neprijatelj zvaničnog Vašingtona, "jedna od najprogonjenijih i najšpijuniranijih nacija na svijetu".

Snouden je imao kartu za let "Aeroflota" iz Moskve za Havanu prije dvije nedjelje, ali se na njega nije ukrcao. Taj let prolazi kroz američki vazdušni prostor, pa je postojala opasnost da avion bude presretnut.

Bonus video: