"Solar Impulse" sletio u Njujork, završio putovanje preko SAD-a

U posljednjoj etapi ovog istorijskog leta pilotirao je Švajcarac Andre Boršberg koji se od početka maja, kada je započela prekoamerička vazdušna avantura
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2013. 10:43h

Eksperimentalni solarni avion sletio je u subotu kasno naveče po američkom vremenu u Njujork, okončavši posljednju etapu leta od zapadne do istočne obale SAD-a, javlja Rojters.

"Solar Impulse" krenuo je na prekoamerički let 3. maja iz San Franciska za Feniks u Arizoni, potom za Dalas, Sent Luis u Misuriju, Sinsinati u Ohaju, da bi potom stigao do Vašingtona i konačno do Njujorka. Na njujorški aerodrom J.F. Kenedi sletio je u subotu u 23 sata po istočno-američkom vremenu.

U posljednjoj etapi ovog istorijskog leta pilotirao je Švajcarac Andre Boršberg koji se od početka maja, kada je započela prekoamerička vazdušna avantura, izmjenjivao sa svojim zemljakom Bertranom Pikardom.

Sa rasponom krila kao kod džambo džeta a lakši od prosječnog automobila, "Solar Impulse" je eksperimentalni model za napredniju letjelicu koju ovaj tim planira da napravi i da njime obleti oko svijeta 2015. Projekt je započeo 2003. s budžetom od 90 miliona eura tokom deset godina. Avion je svoj prvi interkontinentalni let, iz Španije u Maroko, ostvario u junu 2012. godine. Letjelicu pokreće energija sakupljena sa 12.000 solarnih ćelija smještenih na krilima koje istovremeno pune baterije za noćno korištenje.

U izradi solarnog aviona su učestvovali inženjeri švajcarskog proizvođača pokretnih stepenica "Schindler" i istraživači belgijskog proizvođača hemijskih sredstava i plastike "Solvay".

Projekat solarnog aviona ima za cilj da podstakne razvoj tehnologija čiste energije.

Galerija

Bonus video: