Odgovor na zahtjev

Nikaragva i Venecuela ponudile azil Snoudenu

Vjeruje se da se Snouden još nalazi u tranzitnom odjeljenju moskovskog aerodroma, odakle je dosad podnio zahtjeve za azil u više od 20 zemalja
9 komentar(a)
Snouden, Foto: Www.heavy.com
Snouden, Foto: Www.heavy.com
Ažurirano: 06.07.2013. 08:25h

Predsjednici Nikaragve i Venecuele ponudili su politički azil bivšem američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu, prenose agencije.

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro rekao je da će ponuditi azil "zviždaču", koji je još na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, dok je nikaragvanski šef države Daniel Ortega rekao da će njegova zemlja odobriti azil "ako okolnosti to dopuste".

Prepreka azilu u Venecueli je nepostojanje direktnih letova iz Moskve za Karakas, jer se ne zna bi li prelet dozvolile evropske države, koje su pod pritiskom SAD.

Na vebsajtu Vikiliksa pojavila se informacija da je bivši agent CIA Edvard Snouden podnio zahtjeve za azil u još šest zemalja, kako bi izbjegao krvičnu odgovornost u SAD.

Vjeruje se da se Snouden još nalazi u tranzitnom odjeljenju moskovskog aerodroma, odakle je dosad podnio zahtjeve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador. Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil.

Iako američki predsjednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine oko Snoudenovog kretanja, drama oko leta bolivijskog predsjednika Moralesa - čiji je avion bio preusmjeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

U poruci na Tviteru, Vikiliks ističe da neće identifikovati nove zemlje kojima je Snouden uputio zahtjev za azil zbog mogućeg američkog miješanja.

Preporučujemo za Vas