Isporuke ruske nafte Evropi na minimumu

Zbog slabijeg kvaliteta, naftom "ural" se obično trguje po, za nekoliko dolara nižoj cijeni za barel u odnosu na "brent"
101 pregleda 0 komentar(a)
Nafta, Vađenje nafte, Foto: Shutterstock
Nafta, Vađenje nafte, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2013. 10:38h

Isporuke nafte iz Rusije u Evropu u julu su pale na desetogodišnji minimum od 2,1 milion barela dnevno, priše Fajnenšl tajms pozivajući se na podatke uvoznika.

Smanjenje isporuka iz Rusije može da napravi gubitke mnogim lokalnim rafinerijama koje su investirale sredstava u modernizaciju svojih kapaciteta za obradu ruske nafte "ural". Ona se smatra lošijom od sjevernomorske nafte tipa "brent" pa joj zato potreban dodatni napor da se obradi.

Zbog slabijeg kvaliteta, naftom "ural" se obično trguje po, za nekoliko dolara nižoj cijeni za barel u odnosu na "brent". I pored toga, kako navodi Fajnenšl tajms, u posljednje vrijeme trgovci su spremni da plate za "ural" čak i više nego za "brent", jer je na tržištu uočen deficit ruske nafte.

Pored toga, dnevnik navodi da su Rusi zainteresovani za povećanje isporuka u Aziju. Tako je Rosnjeft u okviru Peterburškog ekonomskog foruma potpisao ugovor o isporuci nafte Kini tokom naredne decenije, vrijedne 270 milijardi dolara

List pad prodaje objašnjava time što su ruske kompanije od 2005. godine za četvrtinu povećale kapacitete svojih postrojenja za preradu nafte, namjenjenih za proizvodnju benzina i drugih naftnih derivata, koji se zatim izvoze ili se prodaju na domaćem tržištu. Ruska vlada stimuliše preradu nafte time što su izvozne takse za sirovu naftu više nego za naftne proizvode.

Pored toga, dnevnik navodi da su Rusi zainteresovani za povećanje isporuka u Aziju. Tako je Rosnjeft u okviru Peterburškog ekonomskog foruma potpisao ugovor o isporuci nafte Kini tokom naredne decenije, vrijedne 270 milijardi dolara.

U Rosnjeftu su poslije potpisivanja ugovora s Kinom izjavili da neće biti preraspodjele tokova nafte u tu azijsku zemlju, nego će povećanje izvoza biti pokriveno iz novih nalazišta.

Šef najveće ruske privatne naftne kompanije Lukoil Vagit Alekperov rekao je u martu 2012. godine da proizvodnja nafte u Rusiji može osjetno da se smanji do 2016. godine ukoliko vlada ne promjeni oporezivanje industrije.

U posljednjih nekoliko godina Rusija regularno proizvodi oko 500 miliona tona nafte godišnje, pri čemu stopa rasta ne prelazi jedan do dva odsto. U ministarstvu energetike smatraju da će do 2020. godine prosječna godišnja proizvodnja nafte biti oko 510 miliona tona.

Bonus video: