Rusija: Bloger osuđen na šest godina zatvora zbog pronevjere

Navalni je poznati bloger koji se bori protiv korupcije i koga veći dio opozicije smatra za najperspektivniju i najharizmatičniju nadu za budućnost Rusije
0 komentar(a)
Aleksej Navalni, Foto: Telegraph
Aleksej Navalni, Foto: Telegraph
Ažurirano: 05.07.2013. 09:58h

Rusko državno tužilaštvo zatražilo je šest godina zatvora za poznatog opozicionara i blogera Alekseja Navalnija povodom optužbe za pronevjeru.

Navalni je optužen za pronevjeru imovine u državnoj svojini u drvnoj kompaniji "Kirovles" i tužilaštvo ga smatra krivim i zatražilo je zatvorsku kaznu, rekao je danas državni tužilac Sergej Bogdanov u Okružnom sudu Leninski u Kirovu, prenijela je agencija Itar Tass.

"Tražim od suda da presudi da je Aleksej Navalni kriv i da ga osudi na šest godina zatvora i novčanu kaznu od jedan milion rubalja", rekao je Bogdanov je pred sudom u Kirovu na 550 kilometara severoistočno od Moskve.

Navalni (37) koji je izgledao šokiran razmijenio je nervozne osmjehe sa suprugom Julijom.

"I dalje se nadam sve će biti u redu", rekao je Navalni novinarima u pauzi koji je optužen za proneveru 16 miliona rubalja (482.000 dolara) drvne firmi u Kirovu kojoj je bio savjetnik u 2009. dok je radio za regionalnog guvernera.

Navalni negira optužbe, navodi Rojters.

Navalni je poznati bloger koji se bori protiv korupcije i koga veći dio opozicije smatra za najperspektivniju i najharizmatičniju nadu za budućnost Rusije, navodi britanski Indipendent, a Rojters dodaje da je zatraženih šest godina zatvora ima za cilj da ga zadrže u zatvoru pošto prođu naredni predsjednički izbori 2018. u Rusiji.

Poznati ruski bloger pomogao je u organizaciji najvećih protesta u Rusiji protiv Putina od kada je prvi put došao na vlast u 2000. i najistaknutiji je lider opozicije kome se sudi u post-sovjetskoj Rusiji.

Bonus video: