Predsjedništvo JAR: Mandela nije u vegetativnom stanju

Mediji širom svijeta su ranije danas prenijeli da su doktori savjetovali da se Mandeli isključe aparati za održavanje života
1 komentar(a)
Nelson Mandela, Foto: Beta/AP
Nelson Mandela, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2013. 07:22h

Vođstvo Južnoafričke Republike demantuje navode da je Nelson Mandela u vegetativnom stanju dodajući da on ostaje pod cjelodnevnim nadzorom ljekara.

Mediji širom svijeta su ranije danas prenijeli, pozivajući se na dokument iz suda, koji je dobijen od advokata porodice, da su doktori savjetovali da se Mandeli isključe aparati za održavanje života, jer se nalazi u vegetativnom stanju.

Međutim, iz predsjedništva su saopštili da je do takve izjave porodice doveo zapravo spor i porodične razmirice oko premještanja grobova Mendelinih najbližih.

Predsjedništvo je izdalo saopštenje kojim je, kako su rekli, željelo da pojasni situaciju. Kako prenosi Skaj njuz, u saopštenju stoji da je stanje Nelsona Mandele "kritično, ali stabilno". "Potvrđujemo našu raniju izjavu, nakon što je predsjednik Džejkob Zuma posjetio Mandelu u bolnici".

U saopštenju se dodaje da Mandela ostaje pod 24-časovnim posmatranjem i njegom tima ljekara, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika.

Iz dokumenata, koje je sudu u mjestu Mtata podnela porodica Nelsona Mandele, "procurelo" je da je njegovo stanje kritično i da ga u bolnici održavaju na aparatima, javili su svjetski mediji.

Ljekari su obavjestili Mandelinu porodicu da bi aparati koji ga drže u životu trebalo da budu isključeni, stoji u sudskim dokumentima, prenio je Skaj njuz.

Skaj njuz je javio da u dokumentima stoji da porodica razmatra ovu mogućnost, tim prije što ne bi da prolongira njegovu patnju.

Radi se o papirima koje je sudu advokat Mandeline porodice podnio 28. juna, u okviru porodičnog spora.

Naime, Mandelin najstariji unuk Mandla je 2011. posmrtne ostatke troje Mandeline djece premestio iz Kunua u tridesetak kilometara udaljeni Mvezo, navodno bez saglasnosti ostalih članova porodice, pa se u vezi sa tim i vodi spor na sudu.

U dokumentima dobijenim od advokata stajalo je da se Mandelina smrt očekuje, i da je to zasnovano na realnim osnovama i da je obezbjeđena izjava doktora da se njegov život održava na aparatima.

Bonus video: