Kako se na lukav način gej par vjenčao još 1971.

Premda su istopolni brakovi dozvoljeni u pojedinim američkim državama tek od 2004, dva Amerikanca započela su na lukav način bračnu zajednicu prije 40 godina
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 07:40h

Prošle sedmice američki Vrhovni sud poništio je dio zakona koji definiše brak kao zajednicu između muškarca i žene. Međutim, istopolni brakovi su mogući u pojedinim američkim državama od 2004 - a jedan par je na lukav način dobio vjenčani list prije više od 40 godina, navodi se u članku BBC.

Borac za prava LGBT zajednice Džek Bejker je 1973. kazao voditelju jedne emisije da je samo pitanje vremena kada će istopolni brakovi biti legalizovani.

On je tada gostovao u uticajnom „Šou Dejvida Saskinda”, nedugo nakon što je sa svojim partnerom Majklom Mekonelom uspio da dobije bračnu dozvolu.

Za Bajkera brak je bio pitanje građanskih prava.

„Ovaj problem seže u srž diskriminacije, ne možete dopustiti narodu da vas drugačije tretira... Morate da kažete: 'Plaćam poreze kako bih podržao ovu vladu i ona će me prepoznati kao ravnopravnog građanina ili ću, kunem se bogom, srušiti ovu vladu'“.

Ranih 70-ih homoseksualci su smatrani prilično promiskuitetnim, a otkrivanje seksualne orjentacije moglo vas je koštati doma, posla i porodice.

Bejker i Mekonel se nisu uklapali u ovaj stereotip. Obojica su bila u kasnim 20-im, Bejker je bio student Pravnog fakulteta a Mekonel bibliotekar. Već su bili četiri godine u vezi kada su prvi put aplicirali za vjenčani list 1970.

Ova molba je odbijena iz razloga što su obojica bili muškarci. Ali je par odlučio da se bori. Oni su ulagali žalbu za žalbom, dok slučaj nije došao pred Vrhovni sud. To je bilo prvi put da je ovaj sud trebalo da donese odluku od gej braku, ali je to odbio.

Ovaj par je ponovo pokušao. Ovog puta koristeći drugačiju taktiku - Bejker je promijenio svoje ime u „Pet Lin“, što se može smatrati i muškim i ženskim imenom.

Ovo je bio veoma prost, ali efikasan trik. Dobili su dozvolu i počeli sa organizovanjem svadbe. Zamolili su sveštenika Evangelističke metodističke crkve da vodi ceremoniju i prošli su kroz višesedmično bračno savjetovalište poput svakog drugog heteroseksualnog para koji se spremao za metodističko vjenčanje.

Bejker je promijenio svoje ime u „Pet Lin“, što se može smatrati i muškim i ženskim imenom

Ali u roku od 24 časa sveštenik je promijenio mišljenje.

Trebalo je pronaći zamjenu za sveštenika, kazao je pastor Rodžer Lin, koji je sarađivao sa ovim parom u drop-in centru, koji je pružao podršku i savjete gej osobama u Mineapolisu.

„To nije bilo samo vjenčanje... To je bio društveni događaj u gej zajednici“, kazao je Lin. Par je planirao da snimi vjenčanje, a snimak su planirali da proslijede nacionalnim medijima.

Lin je izrazio želju da vodi ceremoniju sklapanja braka. U tom periodu njegova crkva nije imala pravila protiv vjenčavanja osoba istog pola.

„Metodistička crkva je uvjek snažno podržavala nova pitanja... Očekivao sam da će progresivna strana ckrve da me podrži“.

Ceremonija se odigrala u Mineapolisu u jednoj staroj kući u viktorijanskom stilu blizu jezera.

„Tu je bila i svadbena torta, ali umjesto mlade i mladoženje na vrhu, bila su dvojica mladoženja“, kazao je Lin.

Prisjeća se da ih je proglasio „mužem i mužem“.

Kazao je da je to bio veoma emotivan trenutak, „naročito kada su se poljubili“. Uprkos tome što je radio u drop-in centru, nikada nije vidio dvojicu muškaraca kako se ljube.

„To je bilo zastrašujuće“, kazao je. „To me je primoralo da se suočim sa sopstvenom homofobijom“.

„Tu je bila i svadbena torta, ali umjesto mlade i mladoženje na vrhu, bila su dvojica mladoženja“, kazao je Lin

Na kraju ceremonije, kada su mnogi prisutni prišli pastoru u suzama, rekao je da je u tom trenutku shvatio da je učinio pravu stvar.

„Bilo je jasno da je ovo dvoje ljudi veoma zaljubljeno jedno u drugo, i da predstavljaju dobar balans“, kazao je.

Nakon što je vjenčao Bejkera i Mekonela, Lin je morao da se suoči sa problemima u sopstvenom braku. Njegova supruga nije bila sretna zbog onoga što je uradio i pažnje koju su dobili zbog toga. Zatim su prisustvovali nedjeljnoj misi u crkvi a osoba koja je vodila službu osudila je Lina zbog ceremonije.

Lin se nije pokolebao. „Mislio sam da je to bilo smiješno“, kazao je. „Znao sam da će me pojedini u zajednici podržati i osjećao sam se ponosno“.

Ali je ubrzo nakon toga počeo da dobija pisma puna mržnje iz svih djelova zemlje. U jednom su ga čak oslovili „gej hipi sveštenikom“.

Otpušten je sa posla ali je vraćen nakon uložene žalbe. Njegov brak se takođe završio, ali ne isključivo iz ovog razloga.

Ovaj par i dalje živi zajedno u Mineapolisu. Smatraju da su zakonski vjenčani pošto njihov vjenčani list nikada nije poništen

Sveštenici su godinama pokušavali da ga navedu da promijeni mišljenje o onome što je učinio. Ali uprkos svim ovim problemima, danas penzionisani Lin kaže da nikada nije zažalio zbog svojih akcija.

„To me je definisalo i da imam šansu, to bih ponovo uradio“, kazao je.

Džejk Bejker i Majkl Mekonel dobijali su mnogobrojna pisma podrške iz cijelog svijeta - od Brazila do Libije.

„Čestitke na vašem odvažnom potezu! Nadam se da će vam se snovi ispuniti i da će vam zajednički život biti što je moguće ljepši i srećniji“, pisalo je na razglednici poslatoj sa Barbadosa.

Ovaj par i dalje živi zajedno u Mineapolisu. Smatraju da su zakonski vjenčani pošto njihov vjenčani list nikada nije poništen.

Oni više ne daju izjave medijima, ali gostujući u „Šou Dejvida Saskinda” 1973, Bejker je opisao njihov stav po pitanju istopolnih brakova.

„Gej parovi ulaze u vezu kao dva ravnopravna ljudska bića. Heteroseksualci bi mogli da nešto nauče iz toga“.

Galerija

Bonus video: