Evropski parlament: Pokrećemo istragu o prisluškivanju

Za istragu će biti zadužen Komitet za osnovna prava i slobode Evropskog parlamenta.
3 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Rojter
Evropski parlament, Foto: Rojter
Ažurirano: 04.07.2013. 13:48h

Evropski parlament je na današnjem zasijedanju u Strazburu donio odluku o sprovođenju opsežne istrage o prisluškivanju evropskih institucija i građana od strane američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA).

Za istragu će biti zadužen Komitet za osnovna prava i slobode Evropskog parlamenta, a rezultati će biti saopšteni najkasnije do kraja godine, stoji u rezoluciji usvojenoj po hitnom postupku.

Sa 483 glasova za, 98 protiv i 65 uzdržanih glasova, poslanici Evropskog parlamenta su oštro osudili aktivnosti NSA u Evropi, koje je objelodanio Edvard Snouden, optužen za špijunažu od strane američkih vlasti.

Poslanici parlamenta su ovom rezolucijom takođe zatražili veći stepen zaštite za "zviždače" poput Snoudena, koji je uprkos odavanju informacija koje su u interesu javnosti progonjen od strane zvaničnog Vašingtona.

Parlament je odbio jučerašnji zahtjeve nekih poslanika da se zamrznu pregovori Evropske unije i SAD o Transatlantskom trgovinskom sporazumu, iako se u rezoluciji navodi da "zaštita privatnih podataka ne smije biti talac trgovinskih pregovora."

Bonus video: