Pariz se izvinio Moralesu, Vašington ćuti

"Neke evropske zemlje treba da se oslobode od sjevernoameričkog imperijalizma", rekao je bolivijski predsjednik
51 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 18:01h

Francuska je uputila izvinjenje Boliviji zbog zabrane ulaska predsjedničkog aviona u svoj vazdušni prostor pravdajući se "protivrječnim informacijama".

Rusija je kritikovala evropske zemlje zbog tog poteza.

"Ministar vanjskih poslova nazvao je svog bolivijskog kolegu kako bi mu izrazio žaljenje zbog tog incidenta", kazao je portparol francuskog Ministarstva vanjskih poslova Filip Lalio.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u svojoj reakciji kaže da se potez francuskih, portugalskih i španskih vlasti "teško može nazvati prijateljskim" prema Boliviji.

"Rusija poziva međunarodnu zajednicu da se striktno drži međunarodnih zakonskih načela", kaže se u saopštenju.

Hitan samit zbog 'virtuelne otmice'

Blok južnoameričkih zemalja (UNASUR) najavio je ranije da će čelnici država članica u četvrtak sazvati hitan samit u Boliviji na kojem će raspravljati o "virtuelnoj otmici" Moralesa.

Do sada su prisustvo potvrdili predsjednici Bolivije, Ekvadora, Venecuele, Argentine, Urugvaja i Surinama, dok će ostali "kasnije obavijestiti o njihovom nivou predstavljanja na hitnom samitu", prenosi Rojters.

Vašington je odbio da komentariše.

Prese: Intervenisao ambasador SAD

Bečki dnevnik "Prese" tvrdi da je avion bolivijskog predsjednika, koji je prinudno spušten na bečki aerodrom, preusmjeren nakon intervencije ambasadora SAD u Beču.

Prema tvrdnjama bečkog lista, američki ambasador Vilijem Iko intervenisao je prilikom sletanja Moralesa na bečki aerodrom Švehat, tražeći izručenje bivšeg američkog obavještajca Edvarda Snoudena, koji je razotkrio veliku aferu prisluškivanja od strane NSA.

List ističe i da je američki ambasador u pozivu Ministarstvu inostranih poslova Austrije tvrdio da se u avionu predsjednika Moralesa nalazi Snouden. On se pri tom pozvao na diplomatsku notu kojom SAD traže hitno izručenej Snoudena.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije potvrdilo je da je ambasador Iko nazvao, ali istovremeno odbacuju da je vršio pritisak.

Dočekan kao junak

Morales je konačno sletio u La Paz poslije burnog puta kući iz Moskve i prislnog slijetanja u Beču zbog sumnje da se njegovim avionom prevozi Edvard Snouden, čije izručenje traže SAD.

"Neke evropske zemlje treba da se oslobode od sjevernoameričkog imperijalizma, ali nas nije strah jer mi smo dostojanstven i suveren narod", rekao je bolivijski predsjednik u kratkom obraćanju na aerodromu, gdje je stigao sinoć nešto prije ponoći (4 sata po centralnoevropskom vremenu).

Avion bolivijskog predsjednika koji je krenuo iz Moskve i letio ka Boliviji preko Kanarskih ostrva bio je primoran u utorak uveče da sleti u Beč, gdje je bio blokiran 13 sati pošto više evropskih zemalja nije dozvolilo da preleti preko njihove teritorije.

Bolivija optužila Austriju da je "otela" Moralesa>>>

Sumnjalo se da se u njemu nalazi Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbjednosti (NSA), koji je objelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija u SAD i svijetu i koji je zatražio azil u 21 zemlji.

Avion je konačno dobio dozvolu da poleti juče oko podne, pošto su Austrija i Bolivija potvrdile da Snouden nije u njemu.

Morales je ocijenio to prinudno slijetanje "istorijskom greškom" i činom "agresije".

U Boliviji reakcija je bila žestoka, a prema riječima jednog poslanika, parlament se spremao da traži protjerivanje ambasadora Francuske, Portugala i Italije kao odgovor na zabranu nadlijetanja aviona predsjednika te zemlje.

Bilo je i incidenata blizu francuske ambasade u La Pazu, na koju je bacano kamenje i paljene francuske zastave.

Francuski zvaničnici, uključujući i predsjednika Fransoa Olanda, uputili su izvinjenja Bolivijcima u nastojanju da izglade situaciju. Oland je rekao da je odmah naložio da se odobri prelet aviona kada je čuo da se u njemu nalazi predsjednik Evo Morales.

"Bilo je kontradiktornih informacija o putnicima", rekao je Oland.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da Francuska nikad nije imala namjeru da zabrani bolivijskom predsjedniku pristup francuskom vazdušnom prostoru i da je on uvijek dobrodošao u Francusku.

Bolivijski zvaničnici su više puta rekli da smatraju da su SAD iza incidenta sa zaustavljanjem aviona bolivijskog predsjednika

SAD su od Bolivije zatražile izručenje Snoudena ako uđe u zemlju, rekao je bolivijski ministar spoljnih poslova David Čokeuanaka.

Bolivijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, međutim, da će odbaciti taj zahtjev.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da su SAD uputile opšti zahtjev da se Snouden izruči njima iz bilo koje zemlje u kojoj se nalazi.

Vašington i La Paz potpisale su sporazumo o ekstradiciji 1995.

Bolivija je ranije saopštila da od Snoudena nije ni dobila zahtjev za azil, a Morales je dok je bio u Rusiji nagovijestio da bi bio spreman da odobri azil Snoudenu.

Bolivijski zvaničnici su više puta rekli da smatraju da su SAD iza incidenta sa zaustavljanjem aviona bolivijskog predsjednika.

Vašington nije komentarisao to da li je umiješan u bilo koju odluku da se zatvori evropski vazdušni prostor, i samo je saopštio da su američki zvaničnici bili u kontaktu s velikim broje zemalja u toku poslednjih 10 dana u vezi sa slučajem Snouden.

Finta ruske obavještajne službe?

Nekadašnji prvi čovek austrijskih obavještajaca Gert Rene Poli kazao je austrijskom radiju “Oe1” da je činjenica da u avionu nije bio traženi američki obavještajac Edvard Snouden dokaz da se radilo o ruskoj operativnoj mjeri, sa ciljem da se prevare američke kolege.

Ovo je jedna od najvećih blamaža američke spoljne politike i obavještajnih službi, koje sam ikada vidio”, naglasio je Poli.

Galerija

Bonus video: