London: Prisluškivana ambasada Ekvadora u kojoj se nalazi Asanž

Ekvadorski ministar nije želio da iznosi insinuacije da li je mikrofon povezan sa slučajem Edvarda Snoudena
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 14:13h

U londonskoj ambasadi Ekvadora, u kojoj se nalazi osnivač Vikiliksa Žulijan Asanž, pronađen je mikrofon za prisluškivanje.

Službenici ambasade će u toku dana otkriti porijeklo prislušnog uređaja i zatražiti objašnjenje za ovaj čin, čim ustanove koja je zemlja umiješana u prisluškivanje.

Šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino je kazao da je mikrofon za prisluškivanje pronađen tokom rutinske pretrage ambasade pred njegovu posjetu Londonu 16. juna, a "bubica" je pronađena u kancelariji ambasadorke Ane Alban, kako prenosi AFP.

Ekvadorski ministar nije želio pred novinarima da iznosi insinuacije da li je mikrofon povezan sa slučajem bivšeg saradnika američkih obavještajnih službi Edvardom Snoudenom, nakon što je Snouden zatražio politički azil u Ekvadoru.

U ambasadi Ekvadora u Londonu trenutno se nalazi osnivač Vikiliksa Žulijan Asanž, koji je pomoću ekvadorskog azila izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad i silovanje.

U prošlomjesečnom sastanku Patina i britanskog šefa diplomatije Vilijama Hejga nije postignut dogovor u vezi slučaja "Asanž" budući da je Britanija odlučna u tome da osnivaču Vikiliksa ne omogući bezbjedno napuštanje ambasade i odlazak u Ekvador.

Asanž poziva Evropljane da prihvate Snoudena

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pozvao je danas Evropljane, posebno Francuze i Njemce, da prihvate bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbjednosti (NSA) Edvarda Snoudena, koji se nalazi na aerodromu u Moskvi a kojeg traže američke vlasti.

"Države Evropske unije, na prvom mjestu Francuska i Njemačka, treba da mu pruže gostoprimstvo, u bilo kom statusu", napisao je Asanž u zajedničkom članku sa generalnim sekretarom nevladine organizacije "Reporteri bez granica", u francuskom dnevniku Mond (Le Monde).

Osnivač Vikiliksa je podsjetio da je EU dobila Nobelovu nagradu za mir 2012. i da bi trebalo da opravda tu nagradu i pokaže da želi da brani slobodu informisanja, bez obrzira na strahovanja od političkih pritisaka od njenog "najboljeg saveznika" SAD. U članku se navodi da zemlje EU duguju Snoudenu za njegova otrkića koja su očigledno u javnom intersu.

Asanž se kao bjegunac od pravosuđa prije više od godinu dana sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i od počekta Snoudenovog bjekstva pružao mu je podršku. Snouden ne bi trebalo da bude napušten u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma jer to bi značilo da Evropljani odustaju od svojih principa i jednog dijela razloga postojanja EU, ocjenjuju autori članka. Oni ukazuju da je nedosljedno da se s jedne strane diže diplomatska buka zbog Snoudenovih otrkića da su SAD špijunirale komunikacije zemalja EU, a sa druge da se inicijator tih otkrića ostavi na cjedilu.

Snouden, službenik američke obavještajne agencije NSA, objelodanio je podatke o američkom programu nadzora komunikacija i zatražio je azil u 21 zemlji. On je omogućio objavljivanje novih informacija o špijuniranju komunikacija Evropske unije što je izazvalo bijes Evropljana i zaprijetilo zaustavljanja pregovora o sporazumu slobodne trgovine između EU i SAD.

Većina zemalja za sada je odbila Snoudenove molbu za azil. Samo su Venecuela i Bolivija navele da su spremne da ga prihvate.

Galerija

Bonus video: