Egipat razmiješta snage u blizini pojasa Gaze

Na osnovu mirovnog sporazuma iz 1979, Egipat mora da koordiniše sve specijalne vojne aktivnosti u pograničnoj oblasti s Izraelom
0 komentar(a)
Pojas Gaze, Foto: Beta/AP
Pojas Gaze, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2013. 17:42h

Premještanje egipatskih vojnih snaga u graničnu oblast, u blizini pojasa Gaze, odvija se u koordinaciji s Izraelom, saopštila je izraelska armija.

U atmosferi nemira u zemlji, Egipat je, kako se vjeruje, prebacio više desetina oklopnih vozila u osjetljivu pograničnu oblast, izvještava AP.

Na osnovu mirovnog sporazuma iz 1979, Egipat mora da koordiniše sve specijalne vojne aktivnosti u pograničnoj oblasti s Izraelom.

U saopštenju izraelske armije stoji da su "egipatske vojne aktivnosti na Sinaju koordinisane sa izraelskim bezbjednosnim službama i odobrene na najvišim nivoima u Izraelu zbog ugrožene bezbjednosti na Sinaju, koja predstavlja prijetnju i za Izrael i za Egipat".

Nasilni islamistički ekstremisti sve više jačaju na Sinaju, a tunelima iz Gaze tu se infiltriraju i palestinske militantne grupe, navodi agencija.

Kako se saznaje, juče su u gradu Suecu rivalske frakcije razmjenjivale vatru. Poslije toga je egipatska Treća armija preko noći ojačala svoje pozicije u ovom gradu, kojim su počela da patroliraju vojna vozila.

Prema saopštenju egipatskih zvaničnika, nije ugrožena bezbjednost u Sueckom kanalu, koji je od vitalnog značaja za svetski pomorski saobraćaj.

Bonus video: