Oland: EU zajedno da se odredi o špijunaži SAD

Raniji medijski navodi o prisluškivanju evropskih zvaničnika unijeli veliku zabrinutost širom Evrope.
2 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2013. 13:23h

Francuski predsjednik Fransoa Oland danas je pozvao predstavnike Evropske unije na zauzimanje zajedničkog stava po pitanju navoda o špijunaži zvaničnog Vašingtona nad svojim saveznicima, prenosi AFP.

"Neophodno je da Evropa ima koordinisan, zajednički stav povodom formiranja zahtjeva koje moramo postaviti, i objašnjenja koja moramo tražiti," kazao je Oland za vrijeme sastanka sa predsjednicom Litvanije, zemlje koja je trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom.

Raniji medijski navodi o prisluškivanju evropskih zvaničnika i ambasada unijeli su veliku zabrinutost širom Evrope.

Njemački nedjeljnik "Špigl" je u subotu objavio da je američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) pokušala da prodre u telekomunikacione sisteme Evropskog saveta u Briselu i da su prostorije misija EU u Vašingtonu i Njujorku bile ozvučene.

Šulc: Diktatorska špijunaža provokacija

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je američku špijunažu uporedio sa taktikom svojstvenom "diktatorskim režimima."

"Slučaj Snouden nam pokazuje da SAD svoje bliske partnere, Njemačku na primjer, ali i čitavu EU, tretiraju kao neprijateljsku silu, i to je apsolutno neprihvatljivo," kazao je Šulc u intervjuu za njemačku televiziju ARD.

Šulc je takođe kazao da "ima razumijevanja" kada je u pitanju Snoudenov zahtjev za azil, kazavši da vlasti Njemačke moraju da razmotre da li je on žrtva političkog progona.

Bonus video: