Snouden podnio zahtjev za azil u Rusiji

"Snouden nije ruski agent", dodao je Putin, ponavljajući da ruske obavještajne službe nisu bile partner Snoudenu
9 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 18:34h

Bivši operativac CIA Edvard Snouden podnio je zahtjev za politički azil u Rusiji, saopštio je ruski imigracioni izvor blizak tom slučaju, a prenosi Rojters.

Pomenuti pripadnik imigracionih vlasti je rekao je da je jedan od aktivista Vikiliksa koji prati Snoudena, u nedjelju uveče predao njegov zahtjev ruskom konzulatu u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije danas, povodom apela SAD da Moskva izruči Snoudena, da njegova zemlja nikada nikoga nije isporučila i dodao da bi bivši službenik CIA Edvard Snouden mogao da ostane u Moskvi ako prestane da objavljuje ono što je doznao.

Agencije su prethodno javile da su predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin naložili šefovima svojih službi bezbjednosti da riješe sudbinu bivšeg radnika CIA Edvarda Snoudena koji je 23. juna doputovao iz Hong Konga u Moskvu.

"Putin i Obama u ovom trenutku nemaju rješenje prihvatljivo za obje strane, pa su naložili direktoru FSB Aleksandru Bortnjikovu i direktoru FBI Robertu Mileru da budu u stalnom kontaktu i pronađu rješenje", izjavio je sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev za državni televizijski kanal "Rusija 24", a prenijela je RIA Novosti

Galerija

Bonus video: