Veliki građanski protesti u Hong Kongu

Stotine hiljada demonstranata u zahtijeva opšte pravo glasa, kao i ostavku šefa grada.
0 komentar(a)
Hong Kong, Foto: Beta/AP
Hong Kong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2013. 14:53h

Na dan obilježavanja šesnaeste godišnjice povratka pod kineski suverenitet, stotine hiljada demonstranata okupilo se u Hong Kongu, u protestima protiv lokalnih vlasti.

Demonstranti su kao glavni cilj okupljanja naveli potrebu za uspostavljanjem istinske demokratije, pritom tražeći opšte pravo glasa, kao i ostavku sadašnjeg izvršnog šefa Hong Konga, Leunga Čun Jinga.

Među demonstrantima su se mogli zateći transparenti sa porukama "Demokratija sada" i "Dolje sa komunističkom partijom Kine," dok neki od demonstranata nose britanske zastave i maske sa likom Edvarda Snoudena.

Organizatori očekuju da će približno 400.000 ljudi učestvovati u protestima održanim na dan obilježavanja prelaska suvereniteta nad gradom sa Britanije na Kinu.

Demonstranti, koji sve veći jaz u primanjima i skok cijena nekretnina navode kao neke od razloga razloga nezadovoljstva lokalnom vlašću, takođe su zabrinuti i sve većom umiješanošću zvaničnog Pekinga u lokalne poslove.

Kako bi u javnosti umanjili tvrdnje o nezadovoljstvu stanovništva, Vladini zvaničnici su odbili da spekulišu o očekivanoj posjećenosti građanskih protesta.

Bonus video: