Oland prijeti blokadom trgovinskog sporazuma EU i Amerike

"Ne možemo prihvatiti ovu vrstu ponašanja između partnera i saveznika", kazao je francuski predsjednik
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 14:15h

Lideri Francuske i Njemačke otvoreno su kritikovali SAD zbog špijuniranja kancelarija EU i zatražli da to odmah prestane.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao da "prisluškivanje mora odmah da prestane", dok je portparol njemačke kancelarke Angele Merkel saopštio da je “prijatelj koji prisluškuje potpuno neprihvatljiv”.

Kako prenosi Financial Times, Oland prijeti da će zbog skandala sa prisluškivanjem blokirati trgovinski sporazum između EU i Amerike.

U pitanju je sporazum, koji bi trebao startovati 8. jula i pedstavlja najveći u istoriji te vrste.

Oland je naglasio da se sa realizacijom sporazuma neće startovati dok ne bude uvjeren da se stalo sa špijuniranjem.

"Ne možemo prihvatiti ovu vrstu ponašanja između partnera i saveznika. Zahtjevamo da to odmah prestane", rekao je Olanda i dodao da je Francuska već tražila objašnjenje i informacije o događajima.

"Zahtijevamo potvrdu ili poricanje. Ne treba prejudicirati", rekao je Oland, "Već ima dovoljno elemenata da se zatraži objašnjenje".

Ešton zabrinuta

BBC podsjeća da je državni sekretar SAD Džon Keri ranije danas aferu s prisluškivanjem, koju je razotkrio bivši operativac CIA Edvard Snouden, prokomentarisao riječima da aktivnosti vezane za zaštitu nacionalne bezbjednosti nijesu neuobičajene u međunarodnim relacijama.

U sjedištu EU u Briselu i misijama u inostranstvu su u toku vanredne bezbjednosne provjere nakon izvještaja

Zvaničnici EU su takođe upozorili da bi najnovija afera mogla ozbiljno da ugrozi pregovore o sporazumu o trgovini između SAD i EU, koji se smatra najvećim sporazumom te vrste u svijetu.

Takođe, BBC podsjeća i da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton “izrazila zabrinutost” tokom razgovora sa Kerijem.

U sjedištu EU u Briselu i misijama u inostranstvu su u toku vanredne bezbjednosne provjere nakon izvještaja da su ih tajne službe SAD prisluškivale, saopštila je Evropska komisija.

Njemački nedjeljnik "Špigl" je u subotu objavio da je američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) pokušala da prodre u telekomunikacione sisteme Evropskog saveta u Briselu i da su prostorije misija EU u Vašingtonu i Njujorku bile ozvučene.

Galerija

Bonus video: