Asanž: Snouden je tek počeo

Asanž nije želio odgovoriti da li njegov Vikiliks posjeduje kopije Snoudenovhi dokumenata
1 komentar(a)
Žulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Žulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2013. 11:17h

Edvard Snouden, čovjek koji se našao u centru afere prisluškivanja od strane američke Nacionalne bezbjedonosne agencije (NSA) neće se zaustaviti kada je u pitanju objavljivanje novih povjerljivih dokumenata, smatra osnivač Vikiliksa, Žulijan Asanž.

"Vidite, u ovom trenutku ne postoji nešto što može spriječiti objavljivanje novih dokumenata," kazao je Asanž na Ej-Bi-Si televiziji. "Puno pažnje je posvećeno tome da Snouden ne smije biti pod pritiskom bilo koje države u sprečavanju tog procesa," smatra on.

Asanž je kritikovao SAD zbog oduzimanja pasoša Snoudenu, i poručio da takav čin svakako neće uticati na proces "curenja" novih informacija u javnost.

Glen Grinvald, novinar britanskog "Gardijana" koji je prvi objavio kompromitujuće spise čuvane od strane NSA, smatra da je Snouden već napravio kopije koje je proslijedio ljudima u koje ima povjerenja; ali Asanž nije želio direktno odgovoriti da li njegov Vikiliks posjeduje kopije dokumenata za koje smatra da će uskoro izaći u javnost.

"Snouden je heroj," izjavio je Asanž. "Državljanima Sjedinjenih Država i svim ljudima na svijetu je ukazao na masovna prisluškivanja i sramno nepoštovanje zakona i privatnosti."

Asanž je, takođe, naglasio da Snouden, prema sporazumima prihvaćenim od strane Ujedinjenih Nacija, ima pravo da zatraži azil u gotovo svakoj državi članici UN. Uprkos tome, Snouden je i dalje u nadležnosti ruskih vlasti, nakon što mu je zabranjen ulazak u Ekvador i njegov pasoš proglašen nevažećim od strane te države.

Bonus video: