Džon Keri za smirivanje tenzija u Južnom kineskom moru

Sukobljene strane Keri je pozvao na poštovanje kodeksa ponašanja i niz pravila koja bi mogla pomoći smirivanju tenzija
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2013. 09:18h

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je danas stigao u glavni grad Bruneja Bandar Seri Begavan kako bi prisustvovao bezbjedonosnoj konferenciji asocijacije zemalja jugoistočne Azije (Asean) pozvao je sukobljene strane, prevashodno Kinu i Japan, na smirivanje tenzija u Južnom kineskom moru.

U Južnom kineskom moru raste napetost zbog teritorijalnih pretenzija Kine i Japana, ali i nekih drugih zemalja, i ponašanje zainteresovanih strana u sporu u Južnom kineskom moru je od velikog značaja za SAD, po riječima Kerija u obraćanju ministrima spoljnih poslova iz Azije i zemalja Pacifika okupljenih u Bruneju, koji je posljednja zemlja koju će Keri posjetiti u okviru višednevne turneje po Bliskom istoku i Aziji.

Keri je na sastanku Aseana naveo da SAD, kao zemlja Pacifika i sila u tom azijskom regionu, imaju nacionalni interes za očuvanje mira i stabilnosti, poštovanje međunarodnog prava, nesmetanu privrednu razmjenu i slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru.

Sukobljene strane je pozvao na poštovanje kodeksa ponašanja i niz pravila koja bi mogla pomoći smirivanju tenzija, naglasivši da u interesu SAD nije prevlast bilo koje od sukobljenih zemalja.

Južno kinesko more predstavlaj raskrsnicu važnih pomorskih puteva za svjetsku trgovinu, i prema mnogim procjenama, ovo more posjeduje velike rezerve nafte i gasa, kao i mnoštvo resursa za ribarenje.

Kina polaže pravo na skoro cjelokupno Južno kinesko more, ali se u teritorijalnim sporovima sa zvaničnim Pekingom pored Filipina, Japana, Tajvana i Vijetnama, trenutno nalaze i Malezija i Brunej.

Jučerašnji ministarski sastanak Aseana predstavljao je vrhunac napetosti u dosadašnjim pregovorima, nakon što su predstavnici Filipina kinesko vojno prisustvo u Južnom kineskom moru nazvali "prijetnjom" za mir u regionu.

Za vrijeme boravka u Bruneju, Američki državni sekretar održaće sastanak sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, i jednu od glavnih tema njihovog sastanka predstavljaće razgovor o bivšem saradniku američke Nacionalne bezbjedonosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni na aerodromu u Moskvi.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u utorak je odbio da izruči Snoudena SAD koje ga traže zbog otkrivanja da je NSA špijunirala telefonske razgovore i internet komunikacije u SAD i u inostranstvu.

Nakon što je otkriveno da je američki program špijuniranja uključivao i mnoge evropske institucije i milione građana Evrope, Džon Keri će takođe razgovarati i sa evropskim zvaničnicima koji traže objašnjenja za ove postupke od strane Nacionalne bezbjedonosne agencije.

Bonus video: