Rusija: Saudijska Arabija finansira teroriste u Siriji

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova u četvrtak je objavilo službenu izjavu koja je odgovor na optužbe koje je protiv Rusije iznio saudijski ministar spoljnjih poslova
3 komentar(a)
Sirija pobunjenici, Foto: Rojters
Sirija pobunjenici, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.06.2013. 19:03h

Rusija je optužila Saudijsku Arabiju i još neke zemlje Persijskog zaliva za "podržavanje međunarodnog terorizma i ekstremizma" u Siriji.

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova u četvrtak je objavilo službenu izjavu koja je odgovor na optužbe koje je protiv Rusije iznio saudijski ministar spoljnjih poslova, princ Saud al-Faisal. Iz Rijada su Rusiju kritikovali da "podržava Asadov režim".

"Naravno, mi se nećemo nikome pravdati. Naša stavovi u odnosu na situaciju u Siriji su jako dobro poznati. U isto vrijeme neki glavni gradovi, uključujući i Rijad se, na žalost, ne stide toga što upotrebljavaju sve metode i kontakte, uključujući finansiranje i naoružavanje međunarodnih terorista i ekstremista", ističe se u službenoj izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova koji je pozvao na "prekid ovih djelovanja".

Uticajni ruski "Glas Rusije" juče je objavio tekst pod naslovom: "Džon Keri u Saudijskoj Arabiji: drugovi po oružju se se zakleli da će nastavaiti da podržavaju međunarodni terorizam". Tekst potpisuje Boris Volkhonski, sa Ruskog Instituta za Strateške Studije.

U tekstu se otvoreno kritikuje tzv. "Rat protiv terorizma" i odnos SAD-a i Saudijske Arabije prema situaciji u Siriji.

"Kao prvo, Al-Kaidu i Osamu bin Ladena stvorila je CIA 80-ih godina i koristila ih kao polugu protiv sovjetske invazije Avganistana. Kako se taj plan okrenuo protiv svojih kreatora, vidjeli smo 11.9.2001. Sada, Obamina administracija želi da ponovi isto ono što je učinio Ronald Regan. Kakva je realna opasnost i kako će se ovaj plan okrenuti protiv njih - o tome u ovom trenutku očito niko ne brine.

Ono što je takođe poznato, ali se malo pominje, je činjenica da počinitelji 9/11 napada nisu bili ni Iračani, ni Avganistanci, ni Sirijci, ni Iranci, niti su dolazili iz zemalja koje su pale ili će tek postati plijen američke vojne akcije.

Bin Laden, kao i 15 od ukupno 19 otmičara 11. septembra su bili Saudijci, dok su četvorica bila iz Arapskih emirata, Egipta i Libana. Uprkos tome, ova činjenica izgleda ne utiče na dugotrajno partnerstvo i savezništvo između SAD-a i Saudijske Arabije", istakao je Boris Volkhonski sa Ruskog Instituta za Strateške Studije.

Bonus video: