teritorijalni spor

Kineski mediji upozoravaju Filipine

Filipini pozivaju SAD kao "zaštitnika" i koriste ASEAN kao "saučesnika" u teritorijalnom sporu sa Pekingom, navode kineski državni mediji. Ukoliko Filipini nastave sa provokacijama, biće teško izbjeći kontraudar
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 03:59h

Državni mediji u Kini optužili su Filipine da koriste grupu zemalja članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) kao "saučesnike" u povredi kineskog prava suvereniteta u Južnom kineskom moru i upozorili na mogući "kontraudar".

Uvodnik u izdanju za inostranstvo partijskog lista "Ženmin Žibao" pojavio se uoči sastanka ASEAN-a na Brunejima, na kojem se očekuje da će dominirati pitanje teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru.

Filipini, koji su tražili uspostavljanje čvršćih odnosa sa Vašingtonom zbog teritorijalog spora sa Pekingom, "pozivaju SAD kao 'zaštitnika' " i koriste ASEAN kao "saučesnika", piše u uvodniku kineskog lista.

Dodaje se, takođe, da su Filipini krivi za "sedam grjehova", uključujući "ilegalnu okupaciju" djelova Spratli ostrva, pojačavanje kontrole nad spornim koralnim ostrvima, pozivanje stranih kompanija da iskorišćavaju naftne i gasne rezerve u spornim vodama i promovišu "internacioalizaciju" mora.

"Ukoliko Filipini nastave da provociraju Kinu...biće teško izbjeći kontraudar", kaže se u uvodniku, a prenosi AFP.

Članice ASEAN-a nadaju se da postignu sporazum o pravno obavezujućem kodeksu ponašanja u spornim vodama  Južnog kineskog mora kako bi se smanjile tenzije u regionu kroz koji prolaze važni pomorski putevi.

Peking tvrdi da mu pripada skoro cijelo Južno kinesko more i sva ostrva u njemu, dok Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan ističu suverenitet nad djelovima naspram svojih teritorija, što dovodi do čestih prepirki i sporova.

Kina je do sada uspijevala da spriječi nastojanja ASEAN-a da usvoji kodeks ponašanja u spornim vodama i analitičari kažu da će Peking nastaviti da se suprostavlja bilo kakvom sporazumu koji bi oslabio njegove tvrdnje o suverenitetu nad cijelim morem.

Filipini su ove godine zatražili arbitražu Ujedinjenih nacija u sporu sa Kinom, što je Peking osudio i odbacio.

SAD i Filipini započeli su u četvrtak zajedničku vojnu pomorsku vježbu u Južnom kineskom moru, između ostrva Luzon i hridina na otvorenom moru, koje svojataju Peking i Manila, povećavajući tako napetosti u teritorijalnom sporu.

Zemlje koje se nalaze oko Južnog kineskog mora povećale su izdatke za mornaricu posljednjih godina kao odgovor na napetosti, što izaziva strahove od mogućeg izbijanja vojnog sukoba.

Galerija

Preporučujemo za Vas