Nakon pritisaka Ekvador prekinuo trgovinu sa SAD

Nakon pristanka da započne sa procedurom davanja političkog azila Edvardu Snoudenu Ekvadorska vlada se našla na udaru američkih senatora
13 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 14:47h

Nakon višednevnih pritisaka i ucjena koje su stizale od najuglednijih američkih senatora da će raskinuti ključni trgovinski sporazum sa Ekvadorom, ukoliko ova zemlja ponudi utočište odbjeglom pripadniku NSA agencije Edvardu Snoudenu, zvaničnici ove južnoameričke države su, na diplomatski način, rekle američkoj administraciji šta može da učini sa smrznutim brokulama i svježim cvijećem (koje SAD uvoze iz Ekvadora) i sami raskinuli trgovinu sa SAD.

Predsjednik Ekvadora, Rafael Korea, rekao je da njegov narod neće tolerisati ucjene i da nijedan ugovor o slobodnoj trgovini nije vrijedniji od suvereniteta i slobode njegove države.

Izvoz svježeg cvijeća i tona smrznutog povrća (uglavnom brokule) donosile su Ekvadoru i najsiromašnijem sloju ove države milione u trgovinskoj razmjeni sa SAD.

Analitičari predviđaju da će u novonastaloj situaciji ekonomija Ekvadora, obzirom da sve susjedne države imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, osjetiti neke posljedice, ali će one biti minorne jer će za naftu koju je do sada izvozio u SAD Ekvador sigurno naći novog kupca.

Da bi bili sigurni da je Obamina administracija dobro razumjela poruku koju su joj uputili, zvaničnik Vlade Ekvadora, ministar komunikacija, Fernando Alvarado, izveo je jedan diplomatski gaf - odobrio je 23 miliona dolara pomoći SAD-u koja je namijenjena za "unaprijeđenje i obuku na polju ljudskih prava, za borbu protiv ilegalnih zatvaranja i torture kao i za sprječavanje ugrožavanja privatnosti ljudi".

Snouden može da ostane na moskovskom aerodromu koliko hoće

Snouden, zbog kojeg je čitav ovaj sukob nastao, nalazi se od nedjelje u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo i može da ostane u njoj koliko god hoće, rekli su ruskoj novinskoj agenciji Itar-Tass izvori u bezbjednosnim strukturama, prenio je "Glas Rusije".

Na njegovo ime za sada nije rezervisana nijedna krata, a on nije prelazio pograničnu kontrolu, pa tako nije prešao ni rusku granicu.

Šta više, ni njegovi predstavnici nisu se obraćali službenicima konzulata za tranzitnu vizu, saopštio je neimenovani izvor iz bezbjednosnih struktura.

Što se tiče moguće provjere dokumenata Snoudena, graničari u tranzitnoj zoni ne rade i dokumenta tamo ne proveravaju.

Vašington se nada da će Moskva izručiti Snoudena, ali zakonski to nije moguće jer se on sada ne nalazi na ruskoj teritoriji. Uz to, između Rusije i SAD ne postoji bilateralni sporazum o izručenju optuženih ili osumnjičenih, navodi "Glas Rusije".

Galerija

Bonus video: