Rusi demantuju povlačenje iz sirijske luke Tartus

"Tartus ostaje zvanična baza i remontni objekat za ruske brodove na Mediteranu", navelo je rusko ministarstvo
4 komentar(a)
Moskva, Foto: Beta/AP
Moskva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.06.2013. 16:08h

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je danas, kao neosnovane, medijske spekulacije o povlačenju osoblja iz ruske mornaričke vojne baze u sirijskoj luci Tartus.

"Glasine nekih medija koje su objavljene dan ranije o povlačenju ruskih kadrova iz luke Tartus nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Tačno je da u ovom trenutku nema niti jednog vojnog lica u Tartusu, jer svi zaposleni tamo već dugo su isključivo rusko civilno osoblje", saopštilo je ministarstvo odbrane.

U saopštenju koje je prenijela ruska agencija Itartas dodaje se da u luci Rusi rade uobičajeno, kao i ranije i da evakuacija iz Tartusa nije na dnevnom redu.

"Tartus ostaje zvanična baza i remontni objekat za ruske brodove na Mediteranu", navelo je rusko ministarstvo.

Američka agencija AP javlila je da je Rusija povukla cjelokupno vojno osoblje iz pomorske baze u Tartusu, lučkom sirijskog gradu na Mediteranu i "zamijenila ga civilnim osobljem".

Rusko "ministarstvo nije navelo kada je zamijenilo osoblje u bazi u Tartusu niti koliko osoblja tamo raspoređeno", tvrdi AP.

Američka agencija navodi da rusko ministarstvo nije objasnilo razloge odluke o zamjeni svog vojnog osoblja civilnim, ali "taj potez bi mogao da bude dio nastojanja Moskve da se predstavi kao objektivni posrednik u pokušaju da posreduje u mirovnim pregovorima u Siriji".

U Siriji Rusija takodje ima "nepoznati broj vojnih savjetnika koji su od pomoći u rukovanju i održavanju sovjetskog i potom ruskog oružja koje čine srž sirijskog vojnog arsenala", navodi američka agencija.

Bonus video: