SAD: Marinac oslobođen presude za zločine u Iraku

Američki marinac koji je 2007. godine proglašen krivim za zločine nad civilima u Iraku, oslobođen je krivice od strane najvišeg američkog vojnog apelacionog suda
0 komentar(a)
lorens hačins, Foto: Beta/AP
lorens hačins, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.06.2013. 14:30h

Američki Apelacioni sud za oružane snage, na čelu sa tročlanim sudskim vijećem, donio je presudu prema kojoj se smatra da je vodnik Lorens Hačins američkim marinskim istražiteljima dao izjavu u vrijeme pritvora, i taj čin marinskih istražitelja okarakterisao neprihvatljivim djelom koje baca mrlju na vojni sud.

Izjava koju je Hačins dao američkim marinskim istražiteljima odnosi se na ubistvo Iračanina Hašima Ibrahima Avada (52), oca jedanaestoro djece, 2006. godine u Iraku.

Hačins, prvobitno optužen za ubistvo bez predumišljaja, krađu i druge zločine, 2007. godine je osuđen za navedene zločine na petnaest godina vojnog zatvora, od strane Vojnog suda u mornaričkoj bazi Kamp Pendlton, sjeverno od San Dijega.

Vojni apelacioni sud je ocijenio kako su mornarički istražitelji u maju 2006. godine povrijedili osnovna vodnikova prava, ne dodijelivši mu pravnog zastupnika, a pritom započevši ispitivanje Hačinsa, kojem je uskraćeno pravo pozivanja advokata.

Bonus video: