Sukob demonstranata i policije pred utakmicu Brazil-Urugvaj

Neredi i sukobi izbili su sinoć između demonstranata i policije nedaleko od stadiona u Belo Horizonteu, gdje se igrala utakmica polufinala Kupa konfederacija
106 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 08:20h

Oko 40.000 demonstranata juče poslije podne mirno se uputilo ka gradu Belo Horizonte i ka stadionu Mineirao. Grupa demonstranata je pred utakmicu pokušala da probije policijski kordon koji je postavljen na dva kilometra od stadiona.

Dva demonstranta povrijeđena su u neredima, javile su agencije.

Demonstranti su gađali kamenicama policajce, koji su ih su odbili uz pomoć suzavca i gumenih metaka. Policijski kapetan Flavio Almeida rekao je da je policija morala da reaguje kada su demonstranti pokušali da probiju bezbjednosnu liniju.

U trenutku kada je meč završen, većina okupljenih oko stadiona se razišla, dok su u drugom dijelu višemilionskog grada maskirani mladići razbijali izloge i palili prodavnice.

"Za zemlju bez korupcije"

Demonstranti zahtijevaju isto od početka protesta - veća izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo i obračun sa korupcijom.

Oni takođe protestuju zbog velikih troškova Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014, za koji je uvertira Kup konfederacija.

U prijestonici Braziliji, aktivisti za borbu protiv socijalnih nejednakosti postavili su 594 lopte ispred zgrade parlamenta kako bi pokazali da je "lopta na terenu Kongresa da usvoji refrorme koje zahtijevaju oni na ulici".

Predsjednica Brazila Dilma Rusef je u ponedeljak predložila referendum o političkim reformama, koji bi mogao da se održi 7. septembra.

Stotine hiljada Brazilaca više od dvije nedjelje protestuje u oko 100 gradova u najvećoj latinoameričkoj zemlji. Demonstracije su podstaknute povećanjem cijene javnog prevoza, ali Brazilci negoduju i zbog velikih poreza, korumpiranosti političara i lošeg zdrastvenog i obrazovnog sistema.

Brazil se sinoć plasirao u finale Kupa konfederacija, pobijedivši Urugvaj sa 2:1. U finalu će igrati sa pobjednikom duela Španija-Italija.

Galerija

Bonus video: