Snouden još na aerodromu u Moskvi

Snouden nije viđen u javnosti, ali ruski zvaničnici kažu da se nalazi na aerodromu gdje čeka odgovor na zahtjev za političkim azilom u Ekvadoru
1 komentar(a)
aerodrom Moskva, Foto: Reuters
aerodrom Moskva, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2013. 14:15h

Bivši radnik američke obavještajne agencije NSA, Edvard Snouden, kojeg Vašington traži zbog optužbi za špijunažu, po svemu sudeći se još uvijek krije na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Kako prenosi agencija Rojters, ruski avio prevoznik Aeroflot tvrdi da Snouden nije prijavljen ni za jedan let u naredna tri dana.

Snouden je pobjegao u Hong Kong pošto je objavio pojedinosti o tajnom američkom programu praćenja elektronskih komunikacija, a potom je odletio u Moskvu izbjegavajući američki nalog za hapšenje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je rekao da se Snouden nalazi u tranzitnom dijelu aerodroma i da vlasti te zemlje ne namjeravaju da ga izruče Vašingtonu.

"Oni ne lete danas ni u naredna tri dana", rekao je predstavnik Aeroflota na Šeremetjevu upitan hoće li Snouden i njegova pravna zastupnica Sara Harison odletjeti u srijedu.

"Njihovih imena nema u sistemu", dodao je.

Snouden nije viđen u javnosti, ali ruski zvaničnici kažu da se nalazi na aerodromu gdje čeka odgovor na zahtjev za političkim azilom u Ekvadoru.

Dok američke obavještajne agencije i njihovi partneri još procjenjuju potencijalnu štetu Snoudenovog poteza, američki zvaničnici tvrde da su militanti već počeli da mijenjaju načine komunikacije što otežava otkrivanje potencijalnih napada, prenosi Rojters.

Tajne službe otkrile su da su članovi militantnih organizacija, uključujući šijitske i sunitske islamističke grupe, počeli da mjenjaju način komunikacije što je, kako vjeruju, direktna posljedica objavljivanja ojedinosti o američkom tajnom programu.

Bonus video: