Obama i Karzai za pregovore sa talibanima

Dva predsjednika su podržala mirovne pregovore uprkos jučerašnjem napadu talibanskih pobunjenika na predsjedničku palatu u srcu Kabula
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2013. 08:58h

Predsjednik Amerike Barak Obama i njegov avganistanski kolega Hamid Karzai podržali su ideju o razgovorima s talibanima u Kataru, saopštila je Bijela kuća.

Dva predsjednika su podržala mirovne pregovore uprkos jučerašnjem napadu talibanskih pobunjenika na predsjedničku palatu u srcu Kabula, u kojoj su ubijena tri radnika obezbeđenja i svih pet napadača.

"Proces mira i pomirenja kojim rukovode i koji podržavaju Avganistanci je najsigurniji način da se okonča nasilje i obezbedi trajna stabilnost u Avganistanu i regionu," ocijenila su dvojica lidera, saopštila je Bijela kuća.

Oni su ponovili svoju podršku uspostavljanju kancelarije u Dohi radi pregovora između (avganistanskog vladinog) Visokog savjeta za mir i ovlašćenih predstavnika talibana", dodaje se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da su Obama i Karzai putem video konferencijske veze razgovarali i o planovima SAD-a i Avganistana za prenos odgovornosti za bezbjednosti na avganistanske snage pošto će američki vojnici napuste zemlju krajem 2014.godine, dodaje agencija Rojters.

Bonus video: