Katar: Emir prenio vlast na svog sina

Katarski emir šeik Hamad (61) se i ranije smatrao za savremenijeg vladara u islamskom svijetu i prvi je vladara koji je u Arapskom svijetu sam otišao s vlasti
7 komentar(a)
šeik Hamad bin Kalifa al Tani, Foto: Beta
šeik Hamad bin Kalifa al Tani, Foto: Beta
Ažurirano: 25.06.2013. 09:42h

Katarski emir, šeik Hamad bin Kalifa al Tani abdicirao je u korist svog 33-godišnjeg drugorođenog sina, šeika Tamima, što je rijedak slučaj u arapskom svetu.

To predstavlja "početak nove ere u kojoj će mladi lideri držati državni barjak", javili su lokalni mediji.

Tamima bin Hamad Al-Tani je tako postao najmlađi suveren jedne arapske Zalivske monarhije u istoriji, gdje autokratski vladari prije smrti, mogu da se uklone s vlasti samo u revoluciji, prenijela je agencija AFP.

Katarski emir šeik Hamad (61) se i ranije smatrao za savremenijeg vladara u islamskom svijetu i prvi je vladara koji je u Arapskom svijetu sam otišao s vlasti.

Britanski đak, nasljednik Tamim je do sada bio zamjenik komandanta oružanih snaga i predsjednik Nacionalnog olimpijskog komiteta i predsedavajući Vrhovnog komiteta Katar 2022 zaduženog za organizovanje mundijala - svjetskog prvenstva u fudbalu.

AFP navodi da su diplomate primjetile da je odlazeći vladar u protekle tri godine postepeno prenosio vojnu i bezbjednosnu odgovornost na mladog Tamima, koji je kao i njegov otac diplomirao na britanskoj vojnoj akademiji "Sandherst" i pohađjao je takođe školu "Šerborn" u Dorsetu.

Bonus video: