Snouden dobio izbjeglički status u Ekvadoru, SAD tvrde da je još u Rusiji

Kako prenosi britanski Gardijan, sa Snoudenom je i saradnica Vikiliksa Sara Harison koja je sa njim putovala iz Hong Konga do Moskve
74 pregleda 9 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2013. 19:22h

Bivši službenik NSA Edvard Snouden, napustio je Hong Kong pošto je dobio dokumenta kojima je stekao izbjeglički status u Ekvadoru, izjavio je Džulijan Asanž.

Kako prenosi britanski Gardijan, sa Snoudenom je i saradnica Vikiliksa Sara Harison koja je sa njim putovala iz Hong Konga do Moskve.

Mediji su jutros javili da se Snouden nije ukrcao na let iz Moskve za Havanu, kako je ranije bilo najavljivano.

"Oboje (Snouden i Harison) su na sigurnom i u kontaktu su sa našim pravnim timom. Ne mogu da vam dam više informacija o tome u kojoj se zemlji nalazi zbog prijetnji koje stižu iz Amerike", rekao je Asanž u izjavi za londonski list.

On je istakao i da Snouden nije izdajnik ili špijun, već čovjek koji je javnost želio da obavijesti o istini.

Prema njegovim riječima, administracija predsjednika SAD Baraka Obame nije dobila mandat da "špijunira cio svet, krši Ustav SAD i zakone ostalih država".

"Snouden je od ekvadorske vlade dobio dokumenta koja mu omogućavaju da u tu zemlju uđe kao izbjeglica" rekao je Asanž u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Asanž, koji se prije više od godinu dana od švedske potjernice sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, gdje i sada živi, kazao je da je Snouden na bezbjednom mjestu, ali nije htio da precizira gdje se nalazi taj bivši službenik američke Nacionalne službe bezbjednosti koga SAD potražuju zbog špijunaže.

"Zbog ratobornih izjava američke administracije, za sada ne možemo da otkrijemo više detalja", rekao je Asanž.

Stejt dipartment: Rusija da isporuči Snoudena ili će snositi posljedice

Bivši službenik američke NSA Edvard Snouden, koga SAD optužuju za špijunažu, i dalje se nalazi u Rusiji i nije napustio njenu teritoriju, saznaje Tanjug u Stejt departmentu.

Tanjugovom dopisniku u Vašingtonu rečeno je da je danas direktor FBI Robert Miler dva puta telefonom razgovarao sa ruskim kolegom iz Federalne službe bezbjednosti o slučaju Snouden.

"Razgovori se vode i na nivou Stejt dipartmenta i na ambasadorskom nivou. Želimo da ga Rusi vrate, bez obzira kako će se to zvati, ekstradicija ili nešto drugo", naveo je sagovornik srpske agencije.

Prema njegovim riječima, odnosi SAD i Rusije će pretrpjeti posljedice ako Snoudenu bude dozvoljeno da napusti rusku teritoriju.

Bonus video: