Oland: Sirijska opozicija da razjasni veze sa ekstremistima

On je podsjetio da je Francuska donirala Jordanu 100 miliona dolara pomoći za izbjeglice iz Sirije i dodao da će i dalje biti nastavljen projekt pomoći u medicinskoj opremi i lijekovima
4 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.06.2013. 11:03h

Francuski predsjednik Francoa Oand danas se u okviru zvanične posjete Jordanu sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom, i tom prilikom izjavio da sirijska opozicija mora razjasniti navode o povezanosti s nekim radikalnim grupama.

Upozorio je da je i da daljnja pomoć vezana upravo za to.

Jordanski kralj Abdulah je izrazio nadu da će u skorije vrijeme doći do okončanja rata i stradanja u susjednoj Siriji, te naglasio da će Jordan i dalje podržavati političko rješavanje te krize

Jordanska novinska agencija Petra je javila da je francuski predsjednik Oland na sinoćnjem sastanku izrazio zahvalnost Jordanu za podršku nastojanjima da se iznađe političko rješenje za sirijsku krizu, kao i za pomoć koju pruža sirijskim izbjeglicama.

Istakavši da pomoć sirijskim izbjeglicama u Jordanu predvode SAD, Velika Britanija, Francuska i arapske zemlje, Oland je kazao da će Francuska i dalje podržavati sve inicijative u tom pravcu.

On je podsjetio da je Francuska donirala Jordanu 100 miliona dolara pomoći za izbjeglice iz Sirije i dodao da će i dalje biti nastavljen projekt pomoći u medicinskoj opremi i lijekovima.

I jordanski kralj Abdulah je izrazio nadu da će u skorije vrijeme doći do okončanja rata i stradanja u susjednoj Siriji, te naglasio da će Jordan i dalje podržavati političko rješavanje te krize.

On je istakao poteškoće sa kojima se Jordan suočava u zbrinjavanju više od milion sirijskih izbjeglica. On je podsjetio da se Francuska izgradnjom vojne bolnice u izbjegličkom kampu Ez-Zateri na sjeveru zemlje od prvog dana uključila u pružanje pomoći Jordanu.

Bonus video: