"Precizni pogoci"

Izrael odgovorio: Raketiran pojas Gaze

Kasno sinoć dvije palestinske rakete pale su na južnu izraelsku teritoriju ali povreda i štete nije bilo
1 komentar(a)
Gaza, Foto: Rojters
Gaza, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.06.2013. 08:52h

Izraelske vazduhoplovne snage napale su dva cilja u pojasu Gaze, nakon raketiranja juga Izraela sa te palestinske teritorije, potvrdili su izvori s obje strane.

U saopštenju armije je navedeno da su u odgovoru na mnogobrojne rakete ispaljene na Izrael u posljednjih nekoliko sati letjelice IAF (izraelskih vazduhoplovnih snaga) ciljale terorističku infrastrukturu, uključujući dva stovarišta oružja u centralnom dijelu pojasa i mjesto odakle se ispaljuju rakete na jugu.

Saopšteno je, takođe, da su zabilježeni precizni pogoci.

Palestinci su rekli da su pogođena nenaseljena područja i da nije bilo štete. Kasno sinoć dvije palestinske rakete pale su na južnu izraelsku teritoriju ali povreda i štete nije bilo.

Najnovije raketiranje je uslijedilo nakon neporazuma između Hamasa i Islmskog džihada

Dvije druge rakete presreo je protivraketni sistem gvozdena kupola. Izraelska armija je saopštila da smatra Hamas, koji vlada pojasom Gaze, odgovornim za raketne napade, iako niko nije preuzeo odgovornost.

Nakon napada zatvoren je do daljnjeg granični prelaz Kerem Šalom za transport robe.

Izraelski poslanik Avigdor Liberman, koji predsjedava parlamentarnim komitetom za spoljnu politiku i odbranu izjavio je danas da bi Izrael trtebalo da razmotri ponovnu okupaciju Gaze i očisti je.

On je upozorio da će u naredne dvije godine Hamas imati hiljade raketa koje mogu da dosegnu Tel Aviv i dalje. Liberman smatra da će se Izrael naći u situaciji da Hamas ima sve vrste aviona i raketa i da hamasovci ne gube vreme.

Izraelska vojska se povukla iz pojasa Gaze u ljeto 2005. godine nakon okupacije koja je trajala od 1967.

Najnovije raketiranje je uslijedilo nakon neporazuma između Hamasa i Islmskog džihada, Islamski džihad je prekinuo kontakte s Hamasom nakon što je komandant vojnog krila organizacije zadobio rane u policijskoj pucnjavi.

Islamski džihad je sa 8.000 boraca druga po velčini naoružana organizacija u pojasu Gaze poslije Hamasa.

U posljednjih nekoliko mjeseci bilo je raketeranja Izraela nakon tri meseca potpunog zastišja po dogovoru kojim je okončan osmodnevni sukob u novembru, podsjeća AFP.

Preporučujemo za Vas