Bivši saradnik NSA: Obama bio prisluškivan kao senator

Ras Tajs otkrio detalje o nelegalnom prisluškivanju koje je preko NSA sprovodila administracija bivšeg predsjednika Džordža Buša mlađeg
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2013. 20:35h

Nekadašnji senator američke države Ilinois, predsjednik SAD Barak Obama, nalazio se na mjerama prisluškivanja Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) prije devet godina, izjavio je bivši saradnik te službe Ras Tajs.

Tajs, koji je dvije decenije radio u obavještajnom sektoru, američkoj javnosti je postao poznat 2005. godine, kada je preko dnevnika "Njujork tajms" otkrio detalje o nelegalnom prisluškivanju koje je preko NSA sprovodila administracija bivšeg predsjednika Džordža Buša mlađeg.

On je sada, nakon što je bivši saradnik Centralne obavještajne agencije (CIA) i NSA Edvard Snouden javno saopštio detalje o radu NSA, izašao sa novim šokantnim podatkom da je ova služba 2004. godine, između ostalih, prisluškivala i tadašnjeg senatora Baraka Obamu.

"Držao sam te papire u rukama, slušani su svi - članovi Kongresa i Senata, sudije, advokati, zaposleni u Stejt departmentu, kao i ljudi koji rade u Bijeloj kući", izjavio je Tajs, a prenose mediji u Americi.

Prema njegovim riječima, tada je dobio spisak telefonskih brojeva "četrdesetogidšnjeg čovjeka, koji bi htio da bude senator u Ilinoisu".

Nekoliko nedjelja prije Tajsa, slične podatke je iznio Edvard Snouden, koji je potom pobjegao u Hong Kong, a prema posljednjim informacijama nalazi se u Moskvi, gdje je, prema riječima zvaničnika Ekvadora, danas zatražio azil od te zemlje.

Bonus video: