Snouden: Britanci su u špijuniranju gori od Amerikanaca

Kancelarija britanske vlade za komunikacije (GCHQ) ima tajni pristup optičkim kablovima koji prenose globalni internet saobraćaj i telefonske razgovore svojih građana, tvrdi on
2 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Guardian
Edvard Snouden, Foto: Guardian
Ažurirano: 22.06.2013. 13:02h

Biši službenik CIA-e Edvard Snouden, kojeg američke vlasti tuže zbog špijunaže i krađe državne imovine, za britanski Guardian izjavio je da je Velika Britanija u prisluškivanju i špijuniranju građana gora i od Amerike.

Istakao je da Kancelarija britanske vlade za komunikacije (GCHQ) ima tajni pristup optičkim kablovima koji prenose globalni internet saobraćaj i telefonske razgovore svojih građana.

Britanski list u današnjem izdanju piše da je GCHQ počeo obrađivati velike količine ličnih informacija i da ih dijeli s američkom Nacionalnom sigurnosnom agencijom (NSA).

Snowden je kazao da britanska špijunska agencija na taj način prikuplja i čuva velike količine elektronskih poruka, postova na Facebooku, istorije pretrage na internetu i poziva i onda ih dijeli sa NSA.

Čovjek koji je otkrio da Vlada SAD špijunira internet, optužen za špijunažu >>>

Guardian navodi da oko 850.000 službenika američke NSA-a i privatnih kompanija imaju pristup bazama ličnih podataka GCHQ-a.

Prema riječima Snowdena, GCHQ čuva podatke do 30 dana i analizira ih u operaciji “Tempora”, koja traje 18 mjeseci.

On dodaje da je samo do prošle godine britanska služba svakog dana obrađivala 600 miliona telefonskih razgovora dnevno i prisluškivala više od 200 optičkih kablova.

Snowden je za britanski list kazao da tako GCHQ i NSA mogu pristupiti komunikaciji potpuno nevinih osoba.

Međutim, list navodi da je pomoću sistema praćenja ličnih podataka do sada došlo do hapšenja jedne britanske terorističke ćelije i nekih osoba koje su planirali terorističke napade, kao i tri osobe iz Londona koji su planirali napade uoči Olimpijskih igara 2012. godine.

Guardin na kraju napominje da se sve operacije praćenja ličnih podataka na internetu odvijaju bez javne dozvole ili rasprave o štetnosti navedenog sistema.

Bonus video: