Indija uvodi sistem širokog nadzora telefona i interneta

Indija je pokrenula program širokog nadzor telefona i interneta koji treba da pruži bezbjednosnim agencijama i poreskim vlastima podatke direktnim uvidom u mejlove i telefonske pozive, bez sudskih naloga ili zahtjeva parlamenta
1 komentar(a)
Nadzor interneta, Foto: Getyimages
Nadzor interneta, Foto: Getyimages
Ažurirano: 20.06.2013. 16:11h

Centralni monitoring sistem (CMS) najavljen je 2011. bez javne rasprave, a indijska vlada je malo što saopštila o tome kako će sistem funkcionisati i kako će biti obezbijeđeno da ne bude zloupotreba.

"Ukoliko Indija ne želi da izgleda kao (neki) autoritarni režim, zvanični Nju Delhi mora da bude transparentan o tome ko će imati ovlašćena da prikuplja podatke i koji podaci će biti prikupljani, kako će biti korišćeni i kako će pravo na privatnost biti zaštićena", rekla je Sintija Vong istraživač interneta sa sjedištem u njujorkškom Hjuman Rajts Voču, prenijela je agencija Rojters.

Indijska vlada počela je "tiho" da pušta sistem u upotrebu u jednoj po jednoj indijskoj državi u aprilu ove godine, naveli su vladini zvaničnici.

Na kraju uvođenja sistema, Indija će biti u stanju da prati 900 miliona fiksnih i mobilnih telefonskih pretplatnika i 120 miliona internet korisnika.

Portparol indijskog ministarstva unutrašnjih poslova K.S. Datvalia rekao da ne zna detalje o CMS-u i da, stoga, ne može da komentariše pitanja vezana za zaštitu privatnosti, a portparol za ministarstva za telekomunikacije koje će nadgledati sistem, nije hteo da odgovari na pitanja britanske agencije.

Bonus video: