SAD: Kina i Rusija su kao Sjeverna Koreja i Sirija

Amerika optužila Kinu i Rusiju da ne ispunjavaju ni minimalne standarde u borbi protiv trgovine ljudima, rangirajući te dvije zemlje kao Sjevernu Koreju i Siriju
7 komentar(a)
Trgovina ljudima, Foto: Sxc.hu
Trgovina ljudima, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 20.06.2013. 15:56h

Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile su Kinu i Rusiju da ne ispunjavaju ni minimalne standarde u borbi protiv trgovine ljudima, stavljajući te dvije zemlje u istu ravan sa Sjevernom Korejom i Sirijom.

Poslije devet godina Kina i Rusija, a poslije šest i Uzbekistan, skliznule su se na listi Stejt departmenta na "nivo 3" - najniži nivo koji obuhvata "zemlje čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda kada je riječ o borbi protiv trgovine ljudima i ne poduzimanju značajnijih napora na tom planu. "Time su se pridružile Gvineji-Bisao i Mauritaniji, Sjevernoj Koreji, Siriji, Saudijskoj Arabiji i Demokratskoj Republici Kongo", navodi se na sajtu američkog ministarstva spoljnih poslova.

U novom izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u 2013. sinoć objavljenom u Vašingtonu, navodi se da su Kinu i Rusiju, po prvi put, degradirane na listi od 188 zemalja u borbi protiv trgovine ljudima i drugih oblika eksploatacije na, kako navodi AP, zadovoljstvo aktivista za ljudska prava.

Prema humanitarnoj organizaciji Alijansa za okončanje ropstva i trgovine Rusija se nalazi među "prvih 10 zemalja porijekla trgovine pojedincima sa više od 130.000 žrtava trgovine ljudima, samo u Moskvi".

U istom izvještaju se navodi da Kina između ostalog, svojom politikom ograničavanja građana i kulture preferiranja sinova dovela do neravnomjernog odnosa rađanja 118 dječaka na 100 djevojčica.

U Kini je "neobično visoka" potražnja u trgovini stranim ženama kao nevjestama za Kineze i prisilnu prostituciju i da je "Kina zemlja porijekla mnogih žrtava seks trafikinga" kao i da su mnogi Kinezi na prinudnom radu širom Azije, u afričkim rudnicima i angažovani u evropskoj poljoprivredi.

Američki predsjednik Barak Obama ima 90 dana da odluči da li da primijeniti sankcije protiv Kine, Rusije, Uzbekistana i 18 drugih vlada koje je Stejt department najniže rangirao na ljestvici.

Bonus video: