Izrael odlikovao Bila Klintona

Medaljom za izuzetnost odlikuju se oni koji su dali izuzetan doprinos Izraelu ili čitavom čovječanstvu
53 pregleda 2 komentar(a)
Bil Klinton, Foto: Beta/AP
Bil Klinton, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2013. 13:51h

Predsjednik Izraela Šimon Peres odlikovao je u Jerusalimu bivšeg predsjednika SAD, Bila Klintona, Predsjedničkom medaljom za izuzetnost

Peres je istakao da je dvodržavno rješenje sukoba sa Palestincima poklon za Izrael

On je aludirao na ideju o stvaranju nezavisne Palestine koja će živjeti u miru i bezbjednosti uz Izrael.

Medaljom za izuzetnost odlikuju se oni koji su dali izuzetan doprinos Izraelu ili čitavom čovječanstvu. Dodijeljana je Klintonu na petoj godišnjoj predsjedničkoj konferenciji, Suočavanje sa sutrašnjicom, čiji je domaćin Peres.

Ona se ove godine održava u Peresovu čast, uoči njegovog 90-tog rođendana,a okuplja izraelske i globalne lidere, lokalne slavne ličnosti i holivudske superstarove, umjetnike, mislioce, bivše i sadašnje šefove država i vlada s ciljem da se diskutuje o temema bitnim za Izrael i čitav svijet.

Peres je dodjeljujući medelju Klintonu rekao: "Vaš rad je postavio osnove koji će jednoga dana donijeti mir našem regionu, dvodržavno rješenje".

Peres, koji je dva puta bio izraelski premijer, a prije toga imao ključnu ulogu u jačanju izraelske armije, promovisao je mir između Izraela i Palestinaca.

Za svoju ključnu ulogu u potpisivanju mirovnog sporazuma Oslo sa Palestinskom oslobodilačkom organizacijom 1993. U Bijeloj kući, sljedeće godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. Nagrada je dodijeljena i tadašnjem izraelskom premijeru Jicaku Rabinu i dugogodišnjem palestinskom vođi Jaseru Arafatu.

Bonus video: