Obama: Nadzor interneta je neophodan

Obama je kazao da razumije "legitimnu zabrinutost" koja je nastala nakon medijskih izvještaja, pa je zato zatražio da sa što više materijala bude skinuta oznaka državne tajne
7 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2013. 07:19h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je program internet nadzora koji sprovode bezbjednosne agencije u SAD neophodan.

On je dodao i da razumije legitimnu zabrinutost koja je nastala nakon medijskih izvještaja, pa je zato zatražio da sa što više materijala bude skinuta oznaka državne tajne.

On je u intervjuu za Televiziju PBS istakao da će nezavisna komisija još jednom proveriti cijeli program.

"Založio sam se za osnivanje grupe u kojoj će biti predstavnici građana, uključujući i neke od žestokih libertarijanaca i oni će proveriti cijeli program", dodao je predsjednik Amerike. On je rekao da će se sastati sa članovima komisije i da želi debatu na nacionalnom nivou o tom pitanju.

"Ako ste građanin SAD, onda NSA ne sluša vaše razgovore i ne provjerava vaše mejlove, sem ako ne dobije konkretnu individualnu odluku suda za to i to su pravila koja važe", objasnio je Obama. Prema njegovim riječima, vlada mora da nađe način da objasni javnosti kako sve funkcioniše, da se ne bi mislilo da "neki Veliki Brat prisluškuje pozive, čita SMS poruke i provjerava mejlove".

Bivši radnik NSA Edvard Snouden prošle sedmice je preko britanskog Guardian-a iznio podatke prema kojima ta agencija ima pristup cjelokupnoj internet komunikaciji američkih građana, kao i telefonskim pozivima preko mobilne telefonije. Snouden se trenutno krije u Hong Kongu, ali njegovo tačno boraviše nije poznato.

Bonus video: