Novo lice

Hasan Rohani: Novi Iran sa starim nuklearnim programom

Iranski predsjednik kazao je da je Iran spreman da pokaže više transparentnosti sa svojim nuklearnim programom, ali da nije spreman da suspenduje program obogaćivanja uranijuma
1 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.06.2013. 14:18h

Novi predsjednik Irana Hasan Rohani kaže da je stvorena nova prilika za prijateljske odnose sa svijetom, ali poručuje i da Iran ne odustaje od nuklearnog programa.

"Nadam se da će sve zemlje iskoristiti ovu priliku", izjavio je Rohani na svojoj prvoj konferenciji za novinare poslije predsjedničkih izbora održanih u petak.

On je takođe istakao da je Iran spreman da pokaže više transparentnosti sa svojim nuklearnim programom, ali da nije spreman da suspenduje program obogaćivanja uranijuma .

"Naši nuklearni programi su potpuno transparentni. Ali mi smo spremni da pokažemo veću transparentnost i cijelom svijetu je jasno da su koraci Islamske Republike Iran potpuno u međunarodnim okvirima", rekao je on.

Rohani je na mjestu predsjednika Islamske Republike Iran naslijedio Mahmuda Ahmadinežada, koji nije mogao da se kandiduje zbog dva uzastopna mandata.

Činjenicu da je kao umjereni kandidat pridobio više od 50 odsto glasova Zapad tumači kao znak blage promjene spoljne politike. Rohani je pre izbora obećao da će obnoviti diplomatske veze sa SAD prekinute 1979. godine.

On je 2003. bio i glavni pregovarač Irana za nuklearna pitanja, kada je zemlja pristala da obustavi sporno obogaćivanje uranijuma.

Prije kandidovanja na izborima, Rohani je bio šef Centra za strateška istraživanja, vrhovnog savjetodavnog tijela ajatolaha Hamneija. Rohani je doktorirao prava na Univerzitetu u Glazgovu i govori engleski, njemački, francuski i ruski jezik. Oženjen je i ima četvoro dece.

Preporučujemo za Vas