Rat protiv droge gubi smisao?

Evropski centar za monitoring droga zabilježio je prošle godine postojanje čak 73 nove vrste droge što znači da svake nedjelje na tržište stiže više od jedne nove supstance
4 komentar(a)
marihuana, plantaža marihuane u Denveru, Foto: Beta/AP
marihuana, plantaža marihuane u Denveru, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.06.2013. 11:54h

Ilegalna trgovina drogama veliki je biznis. Prema procjenama UN 2003. iznosila je oko 321,6 milijardi dolara, što znači da je u ukupnom svetskom BDP-u imala udio od gotovo jedan odsto.

Uz tradicionalne droge poput heroina, marihuane i kokaina, u posljednje vrijeme sve popularnija tzv. sintetička ili dizajnerska droga. Glavni sastojak ekstazija – MDMA - prvi je put sintetizovan još 1912, međutim, postao je popularan 70-ih u Kaliforniji, a termin "dizajnerska droga" proširio se 90-ih.

Proizvođači sintetičkih droga već se desetinama godina utrkuju sa vlastima u stvaranju novih psihoaktivnih supstanci kako bi zaobišli zakone koji ih zabranjuju. Međutim, u tom takmičenju posljednjih godina događa se veliki obrt – nove droge na tržištu se javljaju neviđenom brzinom.

Mnogi stručnjaci već godinama ističu da je kriminalizacija posjedovanja kriv pristup u ratu protiv zlopotrebe droga, te da bi umjesto toga pažnju, resurse i energiju trebalo usmjeriti u edukaciju, prevenciju i liječenje zavisnosti

Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti zabilježio je prošle godine postojanje čak 73 nove vrste droge što znači da svake nedjelje na tržište stiže više od jedne nove supstance. Ova revolucija započela je prije pet godina, a od tada do danas u opticaju se našlo 200-tinjak novih psihoaktivnih supstanci, piše zagrebački T Portal.

Ali, posebno je zanimljiva činjenica da se ova revolucija sve više temelji na prilično ozbiljnom laboratorijskom znanju.

Naime, "spid" i "ekstazi" moguće je lako sintetizovati jer je potrebno nešto malo znanja i pravih sastojaka. Njih nije uvek lako naći, ali cijeli proces se bez problema može odraditi u garaži ili podrumu.

S novom generacijom psihoaktivnih supstanci više nije tako jer su za njihovo stvaranje potrebne ozbiljnije laboratorije. Takođe je interesantno da poplava novih droga uopšte nije povećala stopu mortaliteta.

Danas je postalo gotovo nemoguće otkrivati nove psihoatkivne supstance toliko brzo koliko se stvaraju.

Mnogi stručnjaci već godinama ističu da je kriminalizacija posjedovanja kriv pristup u ratu protiv zlopotrebe droga, te da bi umjesto toga pažnju, resurse i energiju trebalo usmjeriti u edukaciju, prevenciju i liječenje zavisnosti.

Bonus video: