Kina predložila paket mjera za lakšu saradnju s Tajvanom

Kineski partijski i državni lider susreo se sa počasnim predsjednikom Kuomintanga, partije sa kojom su kineski komunisti vodili višegodišnji građanski rat
0 komentar(a)
Kina, Tajvan, Foto: Colorado.edu
Kina, Tajvan, Foto: Colorado.edu
Ažurirano: 16.06.2013. 10:47h

Kineske vlasti predložile su danas paket mjera kako bi se olakšala saradnja i razmjena između Kine i Tajvana.

Šef odsjeka za tajvanska pitanja u okviru kineskog državnog savjeta, Džang Džiđun, saopštio je nove mjere na Petom forumu koji je počeo danas u Sijamenu, u provinciji Fudžijan.

Obje strane treba da preduzmu pozitivne mjere za komunikaciju u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja

Jedna od mjera podrazumijeva da osobe sa Tajvana koje žive u Kini mogu da obnove dozvole o posjeti Tajvanu.

Mjere se odnose i na obrazovne kategorizacije tajvanskih građana u Kini, kao i podsticanje onih sa određenim stepenom obrazovanja da započnu sopstveni biznis.

Lider kineske Komunističke partije i predsjednik Kine, Si Đinping, izjavio je juče da Kina i Tajvan treba da uzmu u obzir zajedničke interese i naglasio da je važno "očuvati teritorijalni integritet i suverenitet".

Kineski partijski lider rekao je to prilikom susreta sa počasnim predsjednikom Kuomintanga, Vuoa Po-Hsiungom, partije sa kojom su kineski komunisti vodili višegodišnji građanski rat.

Tadašnji vođa Kuomintanga, Čang Kaj Šek, pobjegao je sa vojskom i saradnicima 1948. godine poslije poraza na Tajvan, od kada je ostrvo faktički razdvojeno od NR Kine.

Prema listu "China Daily", Si je rekao da snage koje se zalažu za nezavinost Tajvana ostaju najveći izazov za miran razvoj odnosa i kako se tim snagama treba "odlučno suprotstaviti".

Prema njegovim riječima, Kina i Tajvan treba da priznaju istorijsko nasljeđe i da bolje shvate budućnost njihovih odnosa.

Obje strane treba da preduzmu pozitivne mjere za komunikaciju u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Vu je rekao da obje strane treba da se protive "Nezavisnosti Tajvana" i da se drže konsenzusa iz 1992. godine, u kojem se strane pozivaju da budu u jednoj državi.

Bonus video: