Kina najavila nove mjere smanjenja zagađenja vazduha

Na sastanku kojim je predsjedavao premijer Li Kećijang državni savjet odobrio je 10 "teških mjera za postizanje teških ciljeva" - smanje zagađenja za bar 30 odsto do kraja 2017.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 14:28h

Kineska vlada najavila je nove mjere borbe protiv zagađenja vazduha, jednim od ekoloških problema koji sve više izazivaju nezadovoljstvo javnosti.

Neke od mjera koje je odobrio državni savjet su stroga kontrola industrija koje proizvode velike količine otpadnog zagađenja, ali će najvjerovatnije biti prepušteno loklanim upravama da razrade detalje.

Na sastanku kojim je predsjedavao premijer Li Kećijang državni savjet odobrio je 10 "teških mjera za postizanje teških ciljeva", saopštio je savjet na svom internet sajtu kasno sinoć. Među njima je cilj da se industrijske emisije štetnih supstanci smanje za bar 30 odsto do kraja 2017.

Kod kineske srednje klase raste nezadovoljstvo zbog zagađenja vazduha, vode i zemljišta - posljedice politke razvoja po svaku cijenu. Javnost, koje nema skoro nikakvo pravo glasa u pitanjima industrijskih projekata, često protestuje zbog fabrika i petrohimjskih kompanija za koje vjeruju da ugrožavaju zdravlje.

Nove mjere podrazumevaju da, u periodima velikog zagađenja, loklane vlade sprovode hitne mjere poput ograničenja saobraćaja ili ograničenja emisija u fabrikama.

Stroge kontrole uvešće se industrijama koje proizvode velike količine otpada a žele da se rašire, a proširiće se i rad na eliminaciji zastarjele tehnologije u industrajama čelika, cementa i drugih. Građevinski projekti koji ne prođu ekološku provjeru neće dobiti dozvolu za gradnju.

Galerija

Bonus video: