Banke u Singapuru, uključujući i američke, manipulisale kamatama

Istraga je pokazala da je 133 trgovaca iz tih banaka učestvovalo u pokušajima da se na nedozvoljen način utiče na ključne kamate
1 komentar(a)
Singapur, Foto: Www.viajero-turismo.com
Singapur, Foto: Www.viajero-turismo.com
Ažurirano: 14.06.2013. 17:07h

Monetarne vlasti Singapura (MAS) navele su da je jednogodišnja istraga pokazala da 20 banaka, uključujući Banku Amerike, JP Morgan Čejs i Standard Čarterd, ima nedovoljne unutrašnje kontrole i principe upravljanja rizicima koji su bankarima dozvoljavali da pokušaju da manipulišu kamatnim stopama, prenosi agencija Frans pres.

"MAS je opomenuo te banke i naložio im da usvoje mjere koje bi riješile njihove nedostatke", navela je singapurska centralna banka, dodajući da je istraga pokazala da je 133 trgovaca iz tih banaka učestvovalo u pokušajima da se na nedozvoljen način utiče na ključne kamatne stope, prenosi B92.

Tri četvrtine tih trgovaca dalo je otkaze ili je otpušteno, dok preostale očekuju disciplinske mjere, uključujući gubitak bonusa.

"Udarac" koji je MAS zadao bankama najnoviji je u okviru globalne kampanje koju sprovode finansijske vlasti u svijetu da bi spriječile manipulisanje kamatnim stopama, zbog kog su banke poput Royal bank of Scotland, UBS i Barkliza platile kazne vrijedne milione dolara.

"Iako nema konačnih dokaza da je namještanje kamata bilo uspješno, ponašanje trgovaca ukazalo je na nedostatak profesionalne etike. I pored toga, pokušaj manipulisanja stopama nije osnova za krivično gonjenje", navodi MAS.

Bonus video: