NSA: Osujetili smo na desetine terorističkih zavjera

General je podržao zaposlene koji su vodili ove programe, istakavši da su oni svoj posao obavljali "po zakonu"
2 komentar(a)
Kit Aleksander, Foto: Rojters
Kit Aleksander, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.06.2013. 08:10h

Direktor američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Kit Aleksander branio je programe praćenja onlajn komunikacija, ističući da je zahvaljujući njima osujećeno na desetine terorističkih zavjera.

"Oni su pomogli u sprječavanju desetina terorističkih događaja", rekao je general Aleksander na saslušanju koje je održano u srijedu pred komitetom za obavještajna pitanja američkog Senata.

General je podržao zaposlene koji su vodili ove programe, istakavši da su oni svoj posao obavljali "po zakonu...štiteći građanske slobode, privatnost i bezbjednost".

General Aleksander je, međutim, rekao da agencija treba da istraži kako je Edvard Snouden, službenik po ugovoru, sa relativno niskim činom, bio u mogućnosti da dođe do tako osjetljivih informacija koje je omogućio da procure u javnost.

Ovaj proces "apsolutno mora da se istraži", rekao je on, a prenio BBC.

General Aleksander je rekao da agencija treba da istraži kako je Edvard Snouden, službenik po ugovoru, sa relativno niskim činom, bio u mogućnosti da dođe do tako osjetljivih informacija

Snouden (29), Amerikanac koji je radio za jednu privatnu firmu, angažovanu od američke NSA, javno je u nedjelju preko britanskog lista "Gardijan" saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

"Gardijan" je nekoliko dana ranije, a zatim i "Vašington Post", objavio da američka bezbjednosna agencija tajno, preko telekomunikacione kompanije "Verajzon", prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Američki predsjednik Barak Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Snouden, koji je ubrzo nakon objavljivanja informacija u medijima napustio svoj dom na Havajima i otišao u Hong Kong, najavio je da će se boriti protiv mogućnosti da bude izručen u SAD.

Bonus video: