Njemačka traži odgovore od SAD povodom špijunske afere

Ova zemlja je, prema podacima koje je Snouden otkrio, članica EU u kojoj su mjere nadzora komunikacija bile najviše primjenjivane
4 komentar(a)
Hans Fridrih, Foto: Acus.org
Hans Fridrih, Foto: Acus.org
Ažurirano: 11.06.2013. 19:12h

Njemačka vlada planira da uputi listu pitanja američkoj administraciji nakon otkrića da vlada SAD sprovodi program špijuniranja preko Interneta.

"Sačinili smo listu pitanja koju ćemo poslati američkim prijateljima", rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Njemacke Hans-Peter Fridrih.

Poziv na uzbunu javnosti koji je pre nekoliko dana, putem britanskog lista "Gardijan", poslao bivši radnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden upozorivši da službe bezbednosti SAD špijuniraju građane planete i nadgledaju njihove aktivnosti na internetu, imao je globalni odjek i izazvao zabrinutost EU i Njemačke.

Evropska unija je reagovala oštro i najavila da će tražiti objašnjenje od Vašingtona, a isto je zatražila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka je, prema podacima koje je Snouden otkrio, članica EU u kojoj su mjere nadzora komunikacija bile najviše primjenjivane.

Američki predsjednik Barak Obama pokušao je da uvjeri javnost da je sve rađeno pod kontrolom sudstva i Kongresa, kao i da je čitav projekat uperen samo protiv terorizma.

Bonus video: