Snouden je mogao otići bilo gdje, Asanž mu predlaže Latinsku Ameriku

Snouden je u nestao u Hong Kongu, pošto su američki zakonodavci zahtjevali njegovo hitno izručenje SAD-u
51 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 15:11h

Nakon što je glavni akter razotkrivanja najveće američke afere prisluškivanja telefona i interneta Edvarda Snouden nestao u Hong Kongu, neki mediji, među kojima i kineski TVB, postavljaju pitanje gdje je mogao otići i gdje bi mogao da zatraži i dobije azil, piše USA Today.

Hong Kong je povezan sa 180 gradova u desetinama zemalja, sa preko 850 letova dnevno.

Za Snoudena je možda najjednostavnije i najjeftinije da se pritaji na Filipinima, odakle ima više od 25 letova dnevno prema različitim destinacijama, sa vrlo troškova.

Snouden bi mogao da završi i na Tajlandu, u Kambodži, Indoneziji, Vijetnamu, Maleziji, Mongolili i Burmi, jer su to destinacije do kojih iz Hong Konga stalno ima letova

Snouden bi mogao da završi i na Tajlandu, u Kambodži, Indoneziji, Vijetnamu, Maleziji, Mongolili i Burmi, jer su to destinacije do kojih iz Hong Konga stalno ima letova.

Korisnici interneta u Kini podržavaju Snoudena i mnogi su zatražili da Hong Kong odbije da ga izruči SAD ukoliko to bude zatraženo.

"On je hrabar. Pravi borac za ljudska prava, sada kada je u Kini treba da ga zaštitimo", napisao je jedan od korisnika interneta u Pekingu Sjaodong Vang.

"Dobrodošao u Kinu", napisao je drugi, prenosi CNN.

Da li je zbog otkrivanja afere prisluškivanja Snouden heroj ili izdajica? >>>

Edvard Snoduen je zapravo mogao da krene prema kontinentalnoj Kini, ukoliko je vrijeme provedeno u Hong Kongu iskoristio za dobijanje vize, prije nego je sa svojom pričom izašao u javnost. Viza bi ga koštala koliko i avionska karta do mjesta kao što su Tajpei ili Manila, ali je mogao izbjeći putovanje avionom i krenuti autobusom ili vozom, trajektom. To bi, međutim, bilo teže izvodivo, jer je Snoudenu sada praktično nemoguće da se sakrije od budog oka Pekinga. Hoteli u Kini su u obavezi da prijave policiji svakog stranog gosta.

Put iz Hong Konga Snoudena je mogao odvesti i do Rusije. Mediji su izvijestili da je iz kabineta VLadimira putina saopšteno da će, ukoliko ga Snouden bude zatražio, njegov zahtjev za azil biti razmotren.

Na kraju, Snouden je možda još u Hong Kongu, gdje bi mogao da, kao turista, ostane još dva mjeseca.

Asanž predlaže Latinsku Ameriku

Džulijan Asanž, osnivač sajta Vikiliks koji je objavio na hiljade tajnih depeša Stejt departmenta, posavnetovao je Edvarda Snoudena da ode u Latinsku Ameriku.

"Latinska Amerika je u posljednjih 10 godina pokazala da zaista napreduje po pitanju ljudskih prava. Tamo postoji duga tradicija azila", rekao je Asanž za CNN iz ekvadorske ambasade u Londonu.

Asanž je i sam zatražio azil u Ekvadoru, koji su mu ekvadorske vlasti i odobrile avgusta prošle godine, ali britanske vlasti su saopštile da će ga uhapsiti čim kroči iz ambasade.

Snouden je nekada radio kao tehnički asistent u CIA, da bi kasnije postao službenik privatne firme koju je angažovalo američko Ministarstvo odbrane i učestvovao u tajnom projektu NSA. On je podatke o špijuniranju prosledio "Gardijanu".

"Ako želim da vidim vaš mejl ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to da učinim. Mogu da dođu do imejlova, šifri, podataka sa telefona, kreditnih kartica. Ne želim da živim u društvu u kome se događaju takve stvari u kome se snima sve što kažem", rekao je Snouden za britanski "Gardijan".

"Latinska Amerika je u posljednjih 10 godina pokazala da zaista napreduje po pitanju ljudskih prava. Tamo postoji duga tradicija azila"

Ašanž je Snoudenov postupak opisao kao herojski, i takođe dodao da nema opravdanja što je ovaj program držan u tajnosti.

"Niko nije prihvatio i dao Baraku Obami mandat da pokrene program nadgledanja maltene svake osobe u svijetu", rekao je Asanž.

Galerija

Bonus video: