Počeli pregovori Sjeverne i Južne Koreje

Razgovori su organizovani na mjestu gdje je sklopljeno primirje između dvije Koreje, poslije sukoba od 1950. do 1953. godine
0 komentar(a)
sjeverna i južna koreja, Foto: Reuters
sjeverna i južna koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2013. 09:08h

Zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje sastali su se danas u pograničnom gradiću Panmundžomu u prvim bilateralnim susretima poslije nekoliko godina.

Razgovori, organizovani na mjestu gdje je sklopljeno primirje između dvije Koreje, poslije sukoba od 1950. do 1953. godine, dešavaju se dan poslije neformalnog samita predsjednika SAD i Kine Braka Obame i Sija Đinpinga u Kaliforniji.

Si i Obama su razgovarali o korejskom poluostrvu i saglasili se da je potrebno denuklearizovati region.

Kina je rijedak saveznik Pjongjaga, ali je bila nezadovoljna zbog vojnih testiranja i kako kažu analitičari zbog "prkošenja" lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una. Kina, koja kontrolisano nadgleda ekonomiju Severne Koreje, glasala je u UN za dodatne sankcije Pjongjangu.

U pograničnom gradiću, po tri predstvanika obje Koreje počeli su razgovore u 10.00 po lokalnom vremenu. Cilj sastanaka je priprema za pregovore na još višem nivou.

"Atmosfera je uobičajena i mirna. Razgovori se vode bez nekih posebnih nesuglastica", rekli su izvori bliski objema stranama.

Na dnevnom redu je uspostavljanje trgovinskih odnosa, uključujući industrijske lokacije Kesong, na pograničnom mjestu. Ta industrijska lokacija, u kojoj radi 5.000 radnika, zatvorena je u aprilu posle sve većih tenzija između Seula i Pjongjanga.

Bonus video: