Sastanak tajnovite grupe Bilderberg: Svjetska elita iza zatvorenih vrata

Teme 61. skupa grupe biće sajber ratovanje, spoljna politika SAD, razvoj događaja na Bliskom istoku i afrički izazovi
11 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 13:06h

Neke od najmoćnijih ličnosti na planeti okupiće se danas na godišnjem samitu grupe Bilderberg u Votfordu u Engleskoj.

Oko 150 zvanica, uključujući političare, članove kraljevskih porodica, bankare, milijardere i čelnike kompanija, prisustvovaće sastanku Bilderberg 2013, u hotelu „Gruv“ sa pet zvjezdica, gdje noćenje košta 250 eura.

Očekuje se veliki broj demonstranata a prema izvještajima britanskih medija, na poreske obveznike će pasti teret dodatnih troškova za obezbjeđivanje skupa, koji se u toj zemlji održava prvi put od 1998.

Dvije trećine gostiju ovogodišnjeg okupljanja, koje traje od 6. do 9. juna, je iz Evrope a ostatak iz Sjeverne Amerike.

Među gostima su šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, bivši državni sekretar SAD i nobelovac Henri Kisindžer, holandski premijer Mark Rute, bivši šef CIA Dejvid Petreus i bivši američki ministar finansija Timoti Gajtner. Na spisku prestižnih imena su i bivši premijeri Francuske i Italije, Fransoa Fijon i Mario Monti, te švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt.

Veo tajnosti koji obavija sastanke grupe podstakao je teorije zavjere da takozvani Bilderbergeri planiraju globalnu dominaciju i ujedinjavanje svijeta. Drugi, pak, smatraju da je misija grupe stvaranje planirane, svjetske ekonomije.

Britanski poslanik Majkl Mičer je rekao za „Gardijan“ da je Bilderberg „antidemokratska klika lidera zapadnog tržišnog kapitalizma koja se sastaje privatno kako bi sačuvala moć i uticaj daleko od očiju javnosti.

Teme 61. skupa grupe biće sajber ratovanje, spoljna politika SAD, „razvoj događaja na Bliskom istoku“ i „afrički izazovi“, uprkos odsustvu regionalnih predstavnika.

Šestorica predstavnika iz Turske biće jedini glasovi sa Bliskog istoka na konferenciji.

Na spisku je samo 14 žena.

„Konferencija je uvijek bila forum za neformalne, nezvanične rasprave o megatrendovima i značajnim pitanjima sa kojima je svijet suočen,“ navodi se u saopštenju koje je izdao portparol Bilderberga.

U Votford stižu i profesori najprestižnijih svjetskih univerziteta, Harvarda, Stenforda, Oksforda i Prinstona

Kada je osnovana 1954, cilj grupe je bio pospješivanje dijaloga između Evrope i Sjeverne Amerike.

Kako je objavljeno na veb sajtu Evropske komisije (EK), sastanku će prisustvovati predsjednik EK Žoze Manuel Baroso i potpredsjednica izvršnog tijela Evropske unije Vivijen Reding.

U diskusiji će učestovati i čelnici kompanija Amazon i Gugl, koji su suočeni sa ogromnim pritiskom zbog prakse izbjegavanja poreza.

Među istaknutim članovima anglo-američkog finansijskog establišmenta su zamjenik predsjedavajućeg Goldman Saksa, Majkl Evans, bivši predsjedavajući banke Barklis, Markus Edžias, koji je podnio ostavku nakon skandala sa namještanjem međubankarske kamatne stope libor, kao i Daglas Flint, predsjedavajući banke HSBC, koja je prošlog decembra kažnjena sa 1,9 milijardi dolara zbog navoda je državama otpanicama, teroristima i narkokartelima pomogla u pranju novca.

U Votford stižu i profesori najprestižnijih svjetskih univerziteta, Harvarda, Stenforda, Oksforda i Prinstona.

Među malobrojnim novinarima koji su pozvani na skup, su Martin Volf iz „Fajnenšl tajmsa“, glavni ekonomski komentator tog lista, glavni i odgovorni urednik nedjeljnika „Ekonomist“ Džon Mikletvejt, te direktor „Vašington posta“ Donald Grejem.

Lokalnim žiteljima je rečeno da će tokom događaja brojni putevi biti zatvoreni i da će na policijskim punktovima morati da pokazuju pasoše, vozačke dozvole ili neki drugi identifikacioni dokument.

Jedan od žitelja, Kevin Bučer, rekao je da je zabrinut zbog najavljenih ograničenja.

„Mislim da je potpuno suludo i da krši moje građanske slobode“, rekao je za „Votford obzerver“.

Galerija

Bonus video: