Za i protiv

Slobodno konzumiranje marihuane postaje globalni trend?

Zagovornici slobodnog tržišta za marihuanu sigurni su da će, ako ona bude legalizovana, "crno tržište" nestati i time biti riješen problem trgovine drogom
101 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 09:28h

Uprkos velikim racijama i zaplijenama, droga u svijetu doživljava procvat - u SAD se otvoreno govori o potpunoj legalizaciji marihuane, a veliki "izvoznici", poput Avganistana, imaju velike "prinose".

Globalni trend "za slobodnu marihuanu" sličan je eksperimentu nad cijelim narodima, upozoravaju stručnjaci.

Ipak, u nizu zemalja poput Kanade, Izraela i Češke i još nekih određene količine marihuane su u slobodnoj prodaji. Možete je legalno gajiti i na svom posjedu.

Glavni argumenti pristalica javne dostupnosti kanabisa jeste eliminacija "crnog tržišta" i pomoć neizlječivo oboljelim osobama, prenosi Srna.

Zagovornici slobodnog tržišta za marihuanu sigurni su da će, ako ona bude legalizovana, "crno tržište" nestati i time biti riješen problem trgovine drogom.

Kritičari, pak, upozoravaju da Holandija to nije uspjela da uradi, mada je odavno dozvolila mogućnost prodaje određenih količina droge.

Konkretni efekti kanabisa na organizam čovjeka, uključujući njegov genetski sastav, do sada niko nije sasvim proučio.

Kanabis - semafor (FOTO: Savo Prelević)

Naučnici ne isključuju mogućnost da će se kroz nekoliko generacija u zemljama "slobodne marihuane" broj djece sa smetnjama u razvoju znatno povećati.

Bolesnicima sa multipla sklerozom, čiji je svaki korak praćen strašnim bolom zbog poremećaja nervnog sistema, sada se u Izraelu, Češkoj, Španiji, Engleskoj i Kanadi prepisuje - kanabis.

To se radi uprkos činjenici da se za željeni efekat doza svaki put mora povećavati i da se među uzrocima multipla skleroze smatra upravo - zavisnost od narkotika.

Marihuana, druga droga sa širokom upotrebom, hiljadama godina je korištena kao analgetik u Indiji i na Bliskom istoku. Ona stvara zavisnost, koja se teže liječi od alkoholizma, upozoravaju stručnjaci.

Droge u svijetu ima toliko da zemlje - izvoznice ne mogu da je prodaju.

Od ogromne količine opijuma i hašiša koji se proizvodi u Afganistanu proda se manje od trećine, a ostalo se "skladišti" u nepristupačnim planinskim predjelima.

Stručnjaci tvrde da je riječ o najmanje 50 hiljada tona opijuma.

On se čuva za "crne dane", u slučaju "nerodne godine". Tako da se smanjenje količine narkotika na tržištu narednih pet do deset godina ne može očekivati.

Galerija