Australija prva zemlja na svijetu koja priznaje neodređen pol

Velika Britanija i SAD najavile su 2011. godine promjene u ličnim dokumentima zbog usvajanja kod homoseksualnih partnera. Umjesto majka i otac pisaće roditelj 1 i roditelj 2
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 11:55h

Sud u Australiji nedavno je presudi da građani u zvanična dokumenta mogu da navedu pol "neodređen" ako se ne osjećaju ni kao muškarac ni kao žena.

Žalbeni sud Novog južnog Velsa odbacio je raniju presudu prema kojoj se osoba ne može deklarisati da je neodređenog pola. Sud je sada odlučio da pol nema značenje "muški" ili "ženski". Australija je time postala prva zemlja na svijetu koja je priznala "treći" pol.

Presuda je pobjeda za aktivistu iz Sidneja, koji se predstavlja kao Nori Mej-Velbi (52). Rodio se kao muškarac, a kasnije se podvrgao operaciji promjene pola. Nakon što je postao žena, shvatio je da to nije kako je zamišljao. Tražio je da se u zvaničnim dokumentima zavede pol neodređen. Pravdu je potražio na sudu, piše Global Post.

Velika Britanija i SAD najavile su 2011. godine promjene u ličnim dokumentima zbog usvajanja kod homoseksualnih partnera. Umjesto majka i otac pisaće roditelj 1 i roditelj 2.

Bonus video: